KRAFT

Mye vind ga mye vindkraft

Mye vind og bedre plassering av vindmøllene ga hele 1,3 TWh vindkraft i Norge i fjor.

Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
16. feb. 2012 - 13:05

Det var ved årsskiftet ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) installert 511,5 MW vindkraft fordelt på 18 vindkraftverk og 239 vindturbiner. Gjennomsnittlig turbinstørrelse er 2,2 MW.

Vindforholdene i 2011 var svært gunstige for kraftproduksjon, går det fram i NVEs produksjonsstatistikk for vindkraften. NVEs vindindeks tilsier en årsproduksjon på 13 prosent over normalen.

Les også: Vindmøllene skuffer år etter år

Bedre plassering

– De gunstige vindforholdene er den viktigste grunnen til at vindkraftverkene produserte mer enn normalt i fjor. Vi ser også at flere av de nyere kraftverkene har svært gode resultater. Det kan tyde på at utbyggerne er blitt flinkere til å plassere vindturbinene, og at turbinene nå i større grad kan tilpasses lokale vindforhold, sier avdelingsdirektør Marit L. Fossdal i NVE i en pressemelding.

1,3 TWh utgjør om lag én prosent av landets samlede kraftproduksjon. Produksjonen i fjor var om lag tre prosent høyere enn det kraftverkene oppgir som normalproduksjon.

Kapasitetsfaktoren, som uttrykker produksjonen i forhold til installert ytelse, var på 31 prosent. Dette er høyt sammenlignet med de fleste andre land i Europa.

Les også: 4 MW mer vindkraft i fjor

Fremdeles avvik

Det er fortsatt et avvik mellom estimert og registrert kraftproduksjon, men avviket er mye mindre enn tidligere. Driftsproblemer ved eldre vindkraftverkene er noe av forklaringen på at en del kraftverk produserer mindre enn forventet.

– Aktørene i vindkraftbransjen viser at de er i stand til å dra nytte av egne og andres erfaringer. Med mange vindkraftverk under planlegging er det av stor betydning at denne positive utviklingen fortsetter, sier Fossdal

I 2010 produserte norske vindkraftverk 906 GWh, mens mot 980 GWh i 2009.

Les også: Knallstart for Høg-Jæren

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.