NYHETER_BYGG

Mye søl i operatomten

Leif Haaland
17. feb. 2003 - 15:49

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland markerte byggestarten for Norges nye operabygg i Bjørvika i formiddag, uten å plette klærne.

Det første som skal skje nå er å rense opp sjøbunnen. Bygget skal ligge delvis ute i sjøen der sjøbunnen er sterkt forurenset.

Statens forurensningstilsyn (SFT) har gitt Statsbygg tillatelse til å gjennomføre de planlagte tiltakene i den forurensede grunnen. Det skal mudres om lag 12.000 kubikkmeter forurensede sedimenter - som skal gå til godkjent sluttbehandlingsanlegg - og over 20.000 kvadratmeter forurensede sedimenter skal dekkes over med fiberduk og minst en halv meter rene sandmasser.

SFT har satt strenge vilkår for å hindre forurensning under arbeidet. Det skal etableres spuntvegg på land og siltgardin i sjøen. 38.000 kubikkmeter masse med varierende forurensningsgrad skal graves ut fra land. Denne massene skal sorteres etter forurensningsgrad og i størst mulig grad gjenbrukes i prosjektet.

Det skal også bygges en skipsbarriere og en støttefylling ute i sjøen. Av geotekniske årsaker - slik at stabiliteten blir god nok - må deler av de forurensede massene også her fjernes før fyllingene bygges opp. Fyllingene bygges slik at minst mulig forurensede masser blandes inn i de rene massene.

-De forurensningene det dreier seg om er stort sett PCB, PAH og tungmetaller, og dette skal deponeres på Langøya. SFT er tilsynsmyndighet, men entreprenørens og Statsbyggs internkontroll blir viktigste kontrollelementene, sier seniorrådgiver Per Antonsen i SFT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.