OLJE OG GASS

– Mye peker mot Mali

 

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene.  Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag.
Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag. Bilde: STATOIL
16. jan. 2013 - 15:08

Det var onsdag morgen Statoils gassanlegg In Amenas ble utsatt for et angrep. Statoil har foreløpig ikke kommentert hva som har skjedd, men flere utenlandske medier skriver at to personer skal være drept og seks sårede.

Det skal også være en nordmann blant dem som er bortført.

To faktorer

Seniorforsker ved Fafo, Morten Bøås, sier det er for tidlig å kommentere hvem som kan ha stått bak gisseltakingen og angrepet på Statoils gassanlegg i Algerie.

Han mener likevel det er mange faktorer som tyder på at hendelsen er knyttet til angrepene i nabolandet til Algerie, Mali.

Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon i Nord-Mali som et forsøk på å stanse islamistiske opprørere fremrykking i landet.

– Det er to ting som kan peke mot Mali. For det første har Algerie tillatt Frankrike å bruke deres luftrom i angrepene mot Mali. Den andre faktoren er at lederskapet i bevegelsen som Frankrike er i krig med, opprinnelig kommer fra Algerie, sier Bøås.

Til NTB sier han at det går rykter om at det er en gruppe som kaller seg AQIM som delvis påtar seg ansvaret for angrepet.  Gruppen hevder å ha tilknytning til al-Qaida.

Ikke uvanlig med gisler

Han mener det kan gi motiver for å gjennomføre et slik angrep.

– I en situasjon hvor gruppene presses militært er det ikke uvanlig at man tar gisler, sier Bøås.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Angrepet var rettet mot gassproduksjonsanlegget In Aménas, som Statoil driver i et såkalt joint venture med BP og Sonatrach, et statlig algerisk selskap.

Statoil har 20 medarbeidere ved anlegget, hvorav  mer enn 10 er norske.

Hevder deltakelse

En islamistisk opprører som hevder å ha deltatt i aksjonen, sier angriperne kommer fra nabolandet Mali. Han hevder videre at de tilhører al-Qaida i det islamske Maghreb.

– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til.

Den algeriske avisen Al Watan skriver at det var tuaregopprørere som sto bak angrepet.

Militæroperasjon

Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon nord i Mali i et forsøk på å stanse islamistiske opprøreres framrykking i landet.

Bøås har skrevet flere omfattende studier og artikler om afrikansk politikk og utvikling.

Algerie regnes for å ha verdens sjuende største gassreserver, og er Afrikas nestor innen olje- og gassindustrien. Landet har noe større oljereserver enn Norge og produserte i 2007 omtrent to millioner fat per dag.

Les også:

Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år

51 nye lisenser lyses ut  

Vil sveise på 4000 meters dyp

De solgte sin andel i Yme i 2008  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.