INDUSTRI

Mye optimisme i norske bedrifter

Sylvia Brustad mener regjeringen har mye av æren for fremtidsoptimismen i norske bedrifter.
Sylvia Brustad mener regjeringen har mye av æren for fremtidsoptimismen i norske bedrifter. Bilde: Scanpix
22. juni 2009 - 11:20

Tre av fire norske bedrifter mener at konkurranseevnen deres er uendret eller bedret i forhold til for ett år siden.

Åtte av ti bedrifter venter at de vil ha styrket konkurranseevnen om et år.

Optimisme

Dette går fram av en undersøkelse analysebyrået Perduco har gjort på oppdrag for Innovasjon Norge.

– Undersøkelsen viser at det er veldig mye optimisme, særlig blant lokalt orienterte, små og mellomstore bedrifter, sier næringsminister Sylvia Brustad (Ap) i en kommentar til undersøkelsen.

– Selv om vi er inne i en meget krevende finanskrise er det framtidsoptimisme i veldig mange bedrifter, og det er bra, sier Brustad som mener denne undersøkelsen viser at regjeringens tiltak mot krisen har truffet godt.

– Det bildet vi får dokumentert gjennom undersøkelsen, forteller en litt annen historie om næringslivet enn det vi ofte hører i tilknytning til den internasjonale finansuroen, sier næringsministeren.

Trenger kompetanse

Til sammen har nær 1.200 bedrifter svart på undersøkelsen. På spørsmål om konkurranseevnen er endret i forhold til for ett år siden, svarer 53 prosent at den er uendret.

23 prosent sier at deres konkurranseevne er styrket mens like mange sier at den er svekket.

På spørsmål om de opplever økt konkurranse i forhold til for ett år siden, svarer 18 prosent ja. Tilsvarende tall for ett år siden var 29 prosent.

Kompetanse

Bedriftene som har svart, er også opptatt av at de må øke sin kompetanse og ha tilgang på kvalifisert arbeidskraft for å sikre vekst og utvikling framover.

– Jeg merker meg at særlig de små og mellomstore bedriftene ønsker kompetanseheving. Det har regjeringen også vært opptatt av, sier Brustad og viser til at Innovasjon Norge er styrket for å kunne bidra mer til kompetanseheving.

Statsråden vil ikke avblåse finanskrisen, men synes det er positivt at det kommer en undersøkelse som viser at bedriftene ser positivt på framtiden.

Finanskrisen

Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Brubakk, kjenner ikke undersøkelsen fra Perduco, men han advarer mot å undervurdere virkningen av krisen vi er inne i.

– Jeg vil ikke svartmale, men jeg vil advare regjeringen mot å bruke en slik undersøkelse til å si at optimismen er til stede. Det er farlig å undervurdere kraften i krisen, sier Brubakk.

– Vi er redde for å ta trykket vekk fra at vi må ha en veldig høy beredskap for å kunne møte nye utfordringer. Når det gjelder regjeringens tiltak, har vi støttet en del av dem mens vi er kritiske mot andre, sier Brubakk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.