SAMFUNNPOLITIKK

Mye modellene ikke fanger opp

Trond Gram
23. jan. 2009 - 07:19

Produksjon av elbiler og vindmøller er to av faktorene som ikke dekkes fullt ut i Statistisk sentralbyrås (SSB) analyser.

– Det er utrolig mange ting som skjer som modellene våre ikke eksplisitt fanger opp. Vi har for eksempel ikke spesifisert elbilproduksjon som en separat økonomisk aktivitet. Vi har med produksjon av vindmøller, men ingen god spesifikasjon av teknologieffekten av vindmølleproduksjon i standardene som vi bruker når vi lager konjunkturanalyser, sier Ådne Cappelen, forskningssjef i SSB.

Les hovedsaken:

Favner bredt

Samtidig viser han til at den norske statistikken favner bredt.

– Det finnes knapt det land som opererer med så disaggregerte makromodeller som Norge. Denne kritikken er trolig mer relevant for andre lands makromodeller, sier Cappelen, og henviser til Finansdepartementet i land som Sverige, Tyskland, USA og Storbritannia.

Ikke viktig kritikk

Han mener det ikke er vanskelig å argumentere for at det er viktige ting SSB også kunne hatt med, men byrået har begrenset med ressurser og må prøve å fange opp essensielle tema så godt de kan.

– Jeg mener at i den situasjonen vi er oppe i nå er ikke mye av denne kritikken du refererer til viktig kritikk. Det som derimot er viktig kritikk er at vi ikke godt nok fanger opp spillovereffekter mellom finansmarkedet og realøkonomien, sier SSB-forskeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.