BYGG

Mye mer til jernbane

7. okt. 2008 - 07:40

Jernbane blir budsjettvinner.

Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, vil jernbanen få en vekst på 17 prosent i bevilgningene.

Stoltenberg presenterer

Statsminister Jens Stoltenberg stiller tirsdag opp sammen med samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) på felles pressekonferanse. Da skal jernbanen utropes til budsjettvinner ved et arrangement på Lysaker stasjon i Oslo.

Det blir en storstilt satsing på både vei og bane i neste års statsbudsjett. Samferdselsministeren vil kunne slå seg på brystet over at det blir 1,9 milliarder kroner mer til samferdsel enn det som lå i den opprinnelige rammen i Nasjonal transportplan.

Dobbeltspor Ski-Oslo

Regjeringen er gjennom klimaforliket på Stortinget bundet til å plusse på 250 millioner kroner ekstra til jernbane, men regjeringen legger altså mange flere millioner på bordet.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete røpet mandag ettermiddag at det også settes av 50 millioner kroner til planlegging av nytt dobbeltspor mellom Ski og Oslo. Dette er et prosjekt som foreløpig ligger utenfor skissen til ny transportplan. Regjeringens forslag kommer først på nyåret.

Fire høyhastighetsbaner

Får SV viljen sin vil det i fremtiden ta to og en halv time med tog til Oslo fra Bergen. Partiet vil bygge høyhastighetstog på fire strekninger.

– Tog blir ikke konkurransedyktig i forhold til fly før vi kommer ned i to og en halv time. Da er det duket for høyhastighetstog som kan kjøre 250 kilometer i timen, sier Audun Lysbakken til Bergens Tidende.

SV vil starte arbeidet med høyhastighetsbane i 2015 på strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim, Oslo-Stavanger og Oslo-Göteborg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.