ARKIVNYHETER

Mye å spare med simulering

Anders J. Steensen
11. okt. 2011 - 20:37

EDR Engineering Data Rescourses

Etablert 1986

Sted: Sandvika, Göteborg

Omsetning 2010: 61,2 millioner

Overskudd 2010: 3,2 millioner

Antall ansatte 35.

Lever programvare og konsulenttjenester i beregningsprogrammet Ansys

Pluss at de lever tjenester og programvare innen BIM

– Mer og mer av konstruksjonsarbeidet i bedriftene gjennomføres med bruk av simuleringer. En bedrift som produserer turbiner baserer konstruksjonene sine på 10 forskjellige parametere som påvirker konstruksjonen og virkningsgraden. Dersom simuleringene gjøres i forkant, kan de redusere behovet for tunge analyser og komme raskere fram til et forslag til design og dermed unngå å gjøre feil når produktet produseres,.De unngår dyre ombygginger og modifikasjoner, forteller administrerende direktør Bjørn Tollefsen i firmaet EDR Engineering Data Resources i Sandvika.Jubilant

Bedriften han leder har levert datatjenester i 25 år til norsk industri. Hovedproduktet de har spesialisert seg på er det anerkjente analyseprogrammet Ansys. Fra den spede begynnelsen i 1986 og fram til i dag har programmet utviklet seg betydelig. I 1986 var det for det meste strukturanalyser etter finite element metoden, FEM, som ble utført. I dag innholdet programmet flere dynamiske analysemetoder blant annet strømningsanalyse eller Computational Fluid Dynamics, CFD.

– Vi ser at simuleringsprogrammer brukes i større grad ved tilbud for å finne optimal utførelse for konstruksjoner det være seg maskiner eller deler og sammenstillinger. Et annet marked som ser nytten av dette er høyskolene hvor vi har avtale med flere om bruk av våre analyseverktøy. Siste på stammen er Høgskolen i Narvik om bruk av Ansys og vår kompetanse, forteller salgssjef Niklas Lindwall.Vokste med offshore

Bedriften ble startet da offshorebransjen virkelig tok av i Norge og etterspørselen etter kompetanse innen strukturanalyser tok av. Fortsatt er offshorebransjen de største kundene. De har behov for å optimalisere konstruksjonen både med hensyn på styrke og ikke minst vekt. Mer og mer av tungt utstyr plasseres på flytende innretninger, og å spare vekt er essensielt, samtidig blir utstyr om bord på flytende innretninger utsatt for store dynamiske påkjenninger på grunn av vind og bølgebevegelser. Totalt har bedrift rundt 500 kunder spredt over hele Norden.

Tungregning

Et annet marked som vokser er innen fornybar energi hvor det er store behov for å finne optimale konstruksjoner og plassering av vindmøller. – Det vi ser at ønsket om å optimalisere konstruksjoner stiger i takt med tilgangen på kapasitet i PC-er. I dag får du pc-er som snart er like kraftige som den første tungregnemaskinen Cray YMP1 da den ble installert i Trondheim. Nå er det mulig å koble flere pc-er sammen i en klynge og dermed kan brukerne få utrolig kraftig regnekraft selv på vanlige kontorer, sier Tollefsen.

Nye muligheter

Teknisk sjef Frode Halvorsen forteller at tidligere var det kun noen få miljøer som brukte avanserte metoder for tungregning såkalt high performance computing med 3D og 4D analyser, det var geofysikere, meteorologi og noe industri som fly og bilindustrien. – I dag tas dette i bruk i flere miljøer og etterspørselen stiger. Siste skudd på stammen er innen byggfagene på grunn av de stadig strengere energikravene i bygg. Her beveger de seg inn i både 3D, 4D og 5D analyser (4D er tid og 5D er kostnader), sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.