NETTARKIV

Museal enighet og fusjon

24. aug. 2001 - 07:15

Dermed skrinlegges planene for et nytt vitensenter til nærmere 200 millioner kroner for hovedstaden på Grorud.

Bygger om Teknoteket

Partene går i stedet inn for å bygge om dagens vitensenter (Teknoteket) innenfor dagens fysiske museumsrammer på Kjelsås i Oslo. Utover høsten skal Teknisk Museum på frierferd til potensielle sponsorer i næringslivet. Målet er å reise fem millioner kroner til fornying av 1000 kvadratmeter kjellerareal som i dag huser barn og unges eksperimentborg i det gamle Teknoteket.

Lokalet skal få ny utforming og nye gjenstander og utstillinger organisert rundt åtte tema. Det kan være tid og rom, planetsystemet, vann, liv, lys og lyd; krydret med vitenskapshistorie.

Vil vise norsk forskning

– Vi vil vise frem norsk forskning. Vi ønsker å velge ut noen områder der norske vitenskapsfolk har vist kunnskap og forskning i front. Videre vil vi presentere oppfinnelser som har vært grunnlag for bedrifter. Vi håper derfor at norske bedrifter vil støtte oss, forteller prosjektleder Hilde Skauli i Norsk Teknisk Museum.

Skauli er i ferd med å bygge opp et nettverk av forskere som skal være konsulenter og tekstforfattere i arbeidet med å fornye utstillingene i Teknoteket.

– Dette skal bli noe mer enn en lekepark, understreker hun.

– Det sentrale er at hovedstaden får et vitensenter. Ved å samle kreftene kan vi dra veksler på hverandres ekspertise. Vi kan utnytte undervisnings- og veiledningskapasiteten bedre og verkstedressursene mer effektivt, fremholder Jan Alfred Andersson, som inntil fusjonen har vært direktør for Teknoteket.

Åpner neste år

Fusjonen er planlagt å tre i kraft fra 1. januar neste år. Målet er å gjennomføre første byggetrinn i løpet av 2002. Det foreligger videre planer om et byggetrinn to til 15 millioner kroner.

– Annet byggetrinn omfatter mer kompliserte sammenhenger som klimaspørsmål, og radioaktivitet og helse, forteller Skauli.

Arealet skal tas fra eksisterende lagerrom. Når det eventuelt blir realisert, vil Teknoteket være på cirka 2000 kvadratmeter. Til sammenligning åpnet svenskene et nytt vitensenter på 10.000 kvadratmeter til 364 millioner kroner i Göteborg i juni.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.