OLJE OG GASS

Mulig storfunn på Gullfaks

Kan forlenge levetiden forbi 2030.

NYE FUNN: Statoil og Petoro har påvist at det kan ligge mellom 40 og 150 millioner fat oljeekvivalenter på Gullfaks-feltet.
NYE FUNN: Statoil og Petoro har påvist at det kan ligge mellom 40 og 150 millioner fat oljeekvivalenter på Gullfaks-feltet. Bilde: StatoilHydro/Harald Pettersen
19. apr. 2013 - 09:19

Gullfaks slutter ikke å overraske. Feltet, som har vært i produksjon siden 1986 og produsert 2,4 milliarder fat olje og 56 milliarder sm3 gass, viser seg å ha mer på lager.

I dag kom meldingen fra Statoil og partner Petoro om at det kan ligge mellom 40-150 millioner fat oljeekvivalenter i Shetland-gruppen/Lista-formasjonen.

Stort potensial

Statoil og Petoro har lenge kjent til at det kunne være hydrokarboner i området, men på grunn av dårlig reservoarkvalitet har disse ennå ikke blitt utviklet.

Nå er historien en annen.

– Dette er selvfølgelig veldig spennende. Vi har hatt en brønn stående som har produsert siden desember, og vi har brukt tiden underveis for å kartlegge og vurdere. Konklusjonen er at vi har gode strømningsrater og et nytt reservoar vi kan produsere fra. Vi vil se på muligheten for et større oppsidepotensial i tillegg, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby til Teknisk Ukeblad.

Produksjonsbrønnen Skauby viser til har nå en høy og stabil produksjon på 7500 fat per dag. Totalt har det blitt produsert nærmere en million fat herfra siden desember i fjor.

Les også: Skal pumpe inn 35 milliarder på Gullfaks

Champagne?

Statoil har tidligere beregnet levetiden til feltet til rundt 2030. Dette kan nå endre seg.

– Det er fremdeles for tidlig å si noe om dette, men funnet kan bety at levetiden øker, sier Skauby.

– Betyr det at champagnen flommer på hovedkontoret i Stavanger i dag?

– Vi er nøkterne i våre feiringer, og her er det en del arbeid som gjenstår for å redusere usikkerheten. Men det vi kan si er at dette er en god fredag for Statoil og Norge, sier han.

Les også: Dette blir tidenes største Statoil-utbygging

Modent

Selskapet er også glade for at de har funnet nye ressurser på et gammelt felt.

– Det er morsomt å se at vår satsing på de modne områdene lønner seg. Dette er et godt eksempel på at det betaler seg å være utholdende og snu hver stein, sier Skauby.

Statoil vil ennå gi noe tidshorisont på når de kan legge fram et mer nøyaktig ressursanslag, men påpeker at ressursene kan komme raskt i produksjon.

Les også:

Nytt oljefunn er trolig større enn Goliat-feltet

Så mye tjener norske oljearbeidere

Også Wintershall kan ha gjort kjempefunn  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.