OLJE OG GASS

Mulig storfunn i Barentshavet

West Phoenix er i ferd med å avslutte produksjonstesten av Norvarg-funnet.
West Phoenix er i ferd med å avslutte produksjonstesten av Norvarg-funnet.
Maiken Ree
2. aug. 2011 - 14:45
Vis mer

I løpet av kort tid vil det komme resultater fra Norvarg-boringen i Barentshavet, som opereres av Total.

– Testen nærmer seg sluttfasen, og vi kommer nå til å ha en prosess med Oljedirektoratet og partnerne i forhold til offentliggjøringen av funnet, sier pressetalsmann Leif Harald Halvorsen i Total.

– Det er bare å følge med i dagene som kommer. Vi er veldig interessert i hva dataen viser, og håper det gir grunnlag for videre aktivitet i området, fortsetter Halvorsen.

Produksjonstest

I juni gikk partnerne i Norvarg-prospektet ut med offentliggjøringen av et gassfunn. Brønnene var da ikke boret ferdig, men brønndataene så langt indikerte gass på tre ulike nivåer.

Siden det var for tidlig å si noe om kommersialiteten av funnet bestemte lisensen seg for å gjennomføre en produksjonstest for å samle inn all informasjon om produksjonsegenskapene.

Også Olje- og energiminister Ola Borten Moe har avlagt en visitt på West Phoenix, som borer Norvarg-prospektet, etter at funnet ble annonsert.Kan bli stort

Ifølge områdedirektør i Oljedirektoratet Harstad, Odd- Ragnar Lorentsen, vil en positiv produksjonstest bety et stort funn.

– Avhengig av testresultatene kan det være store områder som blir innlemmet i funnet. Total har indikert at Norvarg har potensial til å bli noe stort, sier Lorentsen.

Som Skrugard?

Ifølge Dagens Næringsliv bruker Total over 100 millioner kroner ekstra på produksjonstesten. Det blir tolket som at Total har store forventninger til funnet.

Partner i Norvarg, Rocksource, operer med en funnsannsynlighet på over 50 prosent, og estimerer at et funn kan være 270 millioner fat oljeekvivalenter (boe) stort. North Energy, som også er partner i prosjektet, opererer med en sannsynlighet på 29 prosent og et estimat på 219 millioner boe.

Dersom produksjonstesten innfrir kan altså Norvarg være like stort, eller større enn Statoils Skrugard-funn på 250 millioner boe.

Flere Barentsfunn

For kort tid siden annonserte Lundin et gassfunn i Skalle-prospektet i Barentshavet med et estimat på mellom 2,5 og 8 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Til tross for lavere estimater enn antatt, vurderer OD funnet som svært oppløftende.

Norvarg ligger 296 kilometer nordvest for Hammerfest.

Total er operatør for Norvarg med 40 prosent andel. Partnere er Rocksource, Det norske og North Energy med 20 prosent hver.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.