IT

Mulig monopol i bakkenettet

MONOPOL: Det er bare plass til én aktør i det digitale bakkenettet, mener NTV. Samferdselsdepartementet er enig.
MONOPOL: Det er bare plass til én aktør i det digitale bakkenettet, mener NTV. Samferdselsdepartementet er enig. Bilde: SCANPIX/Hansen, Alf Ove
Julie R. Andersen
8. juli 2009 - 10:16

Norges televisjon (NTV) har fått Samferdselsdepartementets medhold i at de ikke behøver å lyse ut ledig kapasitet i det digitale bakkenettet til nye aktører.

I 2006 fikk NTV fikk konsesjon til å bygge og drive det digitale bakkenettet i Norge. En av bestemmelsene i konsesjonen forpliktet selskapet til å lyse ut deler av kapasiteten i bakkenettet til nye aktører.

Ba om monopol

30. oktober 2008 sendte selskapet en søknad til departementet. De ba om at bestemmelsen ble fjernet.

NTV skrev at to aktører i bakkenettet ville være én for mye: At konkurransen mellom dem ikke ville komme forbrukerne til gode. Med flere aktører på banen ville det bli svært vanskelig å få til lønnsom drift, mente selskapet.

Les også: NTV krever TV-monopol

Færre abonnenter

Utviklingen så langt viser at det er færre som abonnerer på betalingsfjernsyn i bakkenettet enn forventet. Regjeringen mener at flere aktører vil kunne øke risikoen for at det ikke vil være lønnsomt å drive betalingsfjernsyn i bakkenettet.

Derfor har NTV fått medhold i departementet. Det pekes på at en gjennomføring av vilkåret vil kunne svekke bakkenettet som plattform. Det er i dag to kunder på plattformen, RiksTV og NRK.

Saken vil bli fremmet for Kongen i statsråd.

Kritikk fra Sverige

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet står bak TV3 og Viasat, har lenge krevd å få tilgang til det digitale bakkenettet.

MTG-sjef Hein Espen Hattestad har tidligere uttalt at konsesjonen for digitalt bakkenett må lyses ut på nytt hvis regjeringen endrer konsesjonsvilkårene.

Skal erstatte analogt

Opposisjonen på Stortinget har heller ikke vist sympati for NTVs søknad.

Det digitale bakkenettet dekker i dag rundt 98 prosent av alle husstander og skal på lang sikt erstatte det analoge nettet fullt ut.

NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.