KLIMA

Mulig miljøforlik før jul

Energivennlig kraft er blant temaene som diskuteres i klimaforliket og som ennå ikke er i mål.
Energivennlig kraft er blant temaene som diskuteres i klimaforliket og som ennå ikke er i mål. Bilde: Trond Isaksen/Statnett


SVs parlamentariske leder Inge Ryan sier til NTB at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre skal få det han kaller en «skikkelig» tilbakemelding.

– Vi har en konstruktiv dialog med opposisjonen, og satser på at vi i løpet av mandagen, og senest tirsdag morgen, vil oversende våre standpunkter, sier Ryan.

Han mener at avstanden nå ikke er større enn at det bør bli et forlik mellom de tre regjeringspartiene og de tre opposisjonspartiene. Fremskrittspartiet er ikke med i denne prosessen og fremmer egne klimaforslag.

Vandrehallen og tilstøtende lokaler var mandag dekket til Stortingets tradisjonelle julelunsj, men på flere kontorer foregikk det intense miljødebatter.

Ut uken

Den opprinnelige fristen for energi- og miljøkomiteens behandling utløper tirsdag, men alle parter er enige om at det er viktigere å få til et bredt forlik enn å henge seg opp i en dato. Ryan mener at prosessen kan fortsette uken ut, selv om Stortinget onsdag har sin siste arbeidsdag før jul.

– Det er heller ikke noen ulykke om julenissen kommer innom før vi klarer å meisle ut et forlik, men vi håper og tror vi skal komme i mål i løpet av uken, sier Ryan. Han innrømmer at opposisjonens liste på 61 punkter kanskje kan høres mye ut, men kravlisten er en blanding av små og store spørsmål.

– Et eksempel på det siste er spørsmålet om elektrifisering av sokkelen. Dette er meget komplisert, sier SVs parlamentariske leder. Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av SV som taperen i miljøsaker innad i regjeringen.

– Vi arbeider tett med Statsministerens kontor. Selvsagt er det nyanser mellom oss og Arbeiderpartiet, men jeg synes SV har fått til mye, sier han.

Først på nyåret

Venstres leder Lars Sponheim syntes mandag innstilt på at regjeringens klimamelding først blir avklart på nyåret. Han hadde liten tro på at de rødgrønne ville komme opposisjonens tilstrekkelig i møte til at forhandlingene kan komme i havn før jul.

Både regjeringspartiene og opposisjonen understreker behovet for et bredt forlik som kan overleve framtidige regjeringsskifter og endrede prioriteringer.

Men det er like fullt klart at regjeringen til sjuende og sist vil få flertall i Stortinget for sin klimamelding, uavhengig av om forhandlingene bryter sammen eller lykkes. (©NTB)

Les mer om: