NYETEKNOLOGIER

– Mulig å ta opp drømmer

Det vil bli mulig å lese folks tanker og drømmer, mener forsker Moran Cerf.
Det vil bli mulig å lese folks tanker og drømmer, mener forsker Moran Cerf.
Stein Jarle Olsen
28. okt. 2010 - 16:06

– Vi ønsker å lese folks drømmer, sier forsker Moran Cerf til BBC.

Database

Gjennom forskningsprosjektet sitt har Cerf vist frivillige en rekke bilder av ulike ting, og sett på hvilke hjerneceller som aktiveres for hvert av dem.

Slik hevder han å ha klart å lage en database av ting og konsepter. Forskningen er gjengitt i tidsskriftet Nature.

– Det er ikke noe klart svar på hvorfor mennesker drømmer. Og ett av spørsmålene vi ønsker å svare på, er når vi faktisk skaper disse drømmene, sier Cerf.

Kirurgi

Foreløpig er det en lang vei å gå før forskningen kan gi enheter som kan ta opp drømmer, men Cerf mener det er en mulighet.

En slik “drømmefanger” vil imidlertid kun kjenne igjen objekter og mennesker som allerede ligger i databasen, i tillegg til at detaljnivået som kreves for å følge med på enkeltneuroner vil kreve elektroder kirurgisk satt inn i hjernen. I alle fall slik teknologien er nå.

Koma

Men Cerf mener sensorteknologien utvikles i en slik hastighet at det etter hvert vil bli mulig med slik overvåking uten kirurgi.

– Det ville være fantastisk å kunne lese folks tanker når de ikke kan kommunisere, for eksempel mennesker i koma, sier han til BBC.

Tenkepost

Han skisserer også andre bruksområder for en eventuell fremtidig teknologi.

– For eksempel, i stedet for å skrive en e-post kunne du bare tenke den. En annen futuristisk applikasjon ville være å tenke på en informasjonsflyt og få den skrevet foran øynene på deg.

Professor og hjerneforsker Colin Blakemore ved Oxford University sier til BBC at det er et stort hopp fra de begrensede resultatene i studien til å snakke om å ta opp drømmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.