KLIMA

– Mulig å nå togradersmålet

NY RAPPORT: - Det er ennå håp, mener Christopher Flavin i The WorldWatch Institute og statssekretær Heidi Sørensen.
NY RAPPORT: - Det er ennå håp, mener Christopher Flavin i The WorldWatch Institute og statssekretær Heidi Sørensen. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
3. feb. 2009 - 15:00

Årets rapport om verdens tilstand er mer optimistisk enn tidligere.

– Det haster mer enn noen gang, og problemene er større enn noen gang. Vi er nær et ”tipping point”, hvor klimaet kan komme ut av kontroll. Men ennå kan verden forhindre dette, sier direktør Christopher Flavin i The WorldWatch Institute.

– Det viktigste er å møte utfordringen med optimisme. Vi har ikke noe valg, sier styreleder i organisasjonen, Øystein Dahle.

Trenger optimisme

Statsekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet åpnet presentasjonen av organisasjonen WorldWatch sin årlige rapport ”State of the world” i dag.

Hun var glad for den mer positive tonen.

– Rapporten sier at det er håp. Optimismen er der. Det er en innsprøyting som vi trenger nå. Den siste tiden har flere rapporter sådd tvil om at det er mulig og nå to graders målet, så dette er et viktig budskap.

Tro på Obama

Heidi Sørensen Obama har satt sammen et team som er svært velkvalifisert og dedikert til dette temaet. Aldri før har det vært satt sammen en lignende regjering, sa Flavin, som trekker fram at Hillary Clinton snart vil reise til Kina for nettopp å snakke om klimautfordringen.

Dette synet deler også Sørensen.

– Det som skjer i USA nå gir oss grunn til å være optimistisk. Vi var i et møte i Washington i august i fjor, og fikk beskjed om at ting tar tid. Men Obama overrasker alle med å få på plass en miljøadministrasjon før jul.

Må satse på forskning

Flavin understreket også at det er viktig å satse offensivt på forskning.

– Innovasjonsfarten må økes kraftig. Det satses ikke nok på forskning og utvikling av ny teknologi. Det finnes derimot ingen enkel teknologisk løsning. Vi klare ikke å løse forbruket uten å løse transportutfordringen, uten å endre forbruket vårt og samfunnet vi lever i, sier Flavin, som mener at finanskrisen åpner nye muligheter.

– Obama har lovd at han vil prioritere fornybar energi høyt. Det innebærer både nye jobber og nye muligheter. Bilindustrien vil aldri komme tilbake til gamle høyder. Her kan det skapes noe nytt i stor skala.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.