Muggdetektiven

– Eg hisse meg opp, sukker Gaute Flatheim tankefullt. – Eg har nok mange uvenner, det har alltid vært skuddpremie på meg, skratter han.

Det er innemiljøet han slåss mest for, enda han er maskiningeniør fra NTH. Når våt isolasjon, ventilasjonsrør uten endeforsegling og andre bygningselementer flyter for vær og vind på byggeplassene, reiser nakkehårene seg. Han vet at dette kan føre til astmaskader hos beboerne etter at fuktigheten har dyrket frem både sopp og mugg. Ofte er han sakkyndig i tvistesaker og legger ubarmhjertig alle premissene for godt inneklima på skranken. Er han i tvil, tester han prøver ved anerkjente laboratorier i Sverige. Viser de mugg eller andre fuktskader er ordren krystallklar: Bytt ut alt sammen!

– Eg har jo et visst tempo, da, sier han tankefullt, men glemmer å si at han allerede 11 måneder etter endt utdanning startet sitt eget firma. Etter ni år var dette landets største rådgivende ingeniørfirma i VVS, energi og klimateknikk. Men for ti år siden måtte han innse at pengene var tapt på eiendom: Fem millioner i året i fire år knekket firmaet, og svenske eiere overtok.

Skarp har han alltid vært både i skrift og tale. Når motstanden etter hvert dabber av, sier han ubeskjedent at det kommer av at stadig flere oppdager at jærbuen tross alt ikke var på villspor. “Han får visst rett likevel” har han hørt flere knurre i skjegget.

Gaute Flatheim kjører fortsatt et tøft løp med 50-60 timers arbeidsuke, og han tar de fleste utfordringer på strak arm. Nå vurderer han å delta som reservesjåfør på trailer til Kosovo. Han kjørte buss og taxi for fullt under studietiden. I et friår fra studiene kjørte han vogntog over halve Norge.

Men matmonsen fikser ikke kjøkkenarbeid – selv om fru Else påpeker at gemalen er flink til å dele opp hummer...

Når han ikke arbeider, løser han kryssord. Bøker leser han overhodet ikke. Han blånekter for å ha åpnet en bok siden studenttiden – unntatt faglitteratur naturligvis. Det er hans koselektyre.

Vi antar at han var en nådeløs sjef – men med hjertet på rette sted. Da han drev som hardest, reiste han 17 ganger rundt kloden med flere av sine ingeniører. Men ikke tro at du fant eller finner ham som soltilbeder på Playa de las Americas eller Ipanema. Til det var og er han altfor temperamentsfull og rastløs.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.