IKT

MS Office: Arbeidshest i nye klær

11. jan. 2001 - 11:35

Microsoft tjener i bøtter og spann på sine Office-pakker. Men konkurransen hardner til, blant annet fra Suns gratispakke StarOffice. Med MS Office 10, håper Bill Gates å feie konkurrentene av banen. MS Office 10 har forenklet mange funksjoner av det etter hvert svært tunge programmet.

Ønsker du deg den nye utgaven av Office 10, men bruker Windows 95, må du oppgradere operativsystemet også. Office 10 trenger Windows 98, NT 4.0 eller høyere. Vi har sett på en betaversjon av Office 10, som kommer til sommeren.

Bedre grensesnitt

Etter hvert som antallet funksjoner stadig har økt i de ulike programmene, har det vært et problem å finne frem til de man trenger. Derfor er målet med den nye utgaven å gi brukerne enklere tilgang til all funksjene.

Ved siden av hovedvinduet får du nå tilgang til et oppgavevindu som gjør at du kan klikke direkte på de viktigste verktøyene uten å måtte grave dem frem fra rullegardinmenyer. Dette kan best sammenliknes med hvordan du klikker deg frem i favorittene i en nettleser.

På samme måte virker et stilvindu som gir deg lettere tilgang til stilmaler og til de endringene du gjør med den. Aldri har det vært lettere å formatere et dokument.

Smarte merkelapper

En annen nyttig oppfinnelse er smarte merkelapper som gir brukeren valgmuligheter uten å måtte gå inn i menyene. For eksempel dukker det opp en slik merkelapp når du limer inn tekst fra et annet dokument. Klikker du på den, får du valget mellom å beholde formateringen fra dokumentet teksten kom fra, eller omformatere til dokumentet du jobber med.

Den nye Office-pakken har fått en helt ny grafikk-kjerne som går egenskapene i mange grafikkprogrammer en høy gang. Den gjør det enklere og bedre å lage effektfulle presentasjoner i PowerPoint.

Krasj-redning

Microsoft har innsett at selv gode programmer av og til krasjer. I Office 10 er det derfor bygget inn en redningsmekanisme som prøver å redde dokumentet hvis programmet går ned.

Det skjer ofte med betaversjoner, men hver gang starter Word på nytt og klarer å redde artikkelen vi jobbet med. Programmet spør også om du vil sende en melding om feilen til Microsoft.

OCR og talegjenkjenning

Office får nå innebygget OCR-funksjonalitet. Det vil si at programmet kan oversette innskannede dokumenter til redigerbar tekst. Det er vel neppe noe stort poeng for mange, siden det nesten har vært umulig å få kjøpt skannere uten slik programvare de siste årene.

Mer interessant er det kanskje at Office også får talegjenkjenning. Du vil kunne diktere brevene direkte inn på skjermen. Dessverre må du i først omgang snakke amerikansk, engelsk, japansk eller kinesisk. Microsoft lover ikke norsk språk, men de hevder at denne funksjonaliteten er bygget med åpne programmeringsgrensesnitt slik at andre kan lage egne språkmoduler. Programmet kan også lese teksten for deg.

Ny Outlook

Kanskje den viktigste grunnen for mange til å oppgradere, er nye Outlook. Slike programmer holder rede på livet til stadig flere av oss.

Outlook 10 gjør det nå mye enklere å avtale møter. Blant annet får du nå endelig lov til å foreslå et nytt møtetidspunkt hvis du innkalles til et tidspunkt du ikke kan.

Når du jobber med dokumenter, kan du også benytte en ny send til gjennomsyn-funksjon. Du sender dokumentet direkte fra programmet du jobber med, og mottakeren får det som e-post.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Når vedkommende så gjør endringer, bidrar ikke endringene til at originalen blir lengre, men dukker i stedet opp på høyre side. Dette gjør det lettere å få oversikt i en revisjonsprosess.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.