KRAFT

Møtt av demonstranter i Hardanger

Mange hundre demonstranter møtte fram i sentrum av Norheimsund for å demonstrere mot strømmastene da statsminister Jens Stoltenberg kom til bygda.
Mange hundre demonstranter møtte fram i sentrum av Norheimsund for å demonstrere mot strømmastene da statsminister Jens Stoltenberg kom til bygda. Bilde: Scanpix
28. sep. 2010 - 08:21

Hundrevis av demonstranter hadde møtt fram for å vise hva de mener om de store mastene som er planlagt i Hardanger. «Nei til monstermaster i Norheimsund» og «Stopp anleggsstart», lyste mot statsministeren da han kom med båt til Norheimsund fra Granvin.

Statsministeren hastet forbi demonstrantene, som svarte med pipekonsert.

– Jeg er svært skuffet over at Stoltenberg gikk rett forbi. Det er toppen av arroganse, sier daglig leder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger.

Stoltenberg avviser at han er arrogant.

– Jeg hadde en avtale med aktivistenes organisasjoner om at jeg skulle komme ut etter møtene her på hotellet. Den avtalen har jeg holdt, sier Stoltenberg til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg og omsorgs- og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blir vist Granvinsfjorden av ordfører Jan Ivar Rødland under besøket i Hardanger.
Statsminister Jens Stoltenberg og omsorgs- og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blir vist Granvinsfjorden av ordfører Jan Ivar Rødland under besøket i Hardanger. Scanpix

God tid

Grunnen til at demonstrantene måtte vente ekstra lenge var da også at Stoltenberg tok seg god tid i møte med ledelsen i blant annet Bevar Hardanger og Folkeaksjonen i Hardanger. Mens møtet pågikk ropte de få demonstrantene som var igjen taktfast: «Jens kom ut. Jens kom ut».

Statsministeren var på rundtur i Hardanger mandag for å snakke med fagfolk og lokalpolitikere om kraft og master.

– Jeg er kommet hit for å lytte og komme i tett dialog med alle som er engasjert i kraftspørsmålet i denne regionen. Det er nyttig å se de ulike stedene, og det er veldig viktig å høre hva folk mener, sier Stoltenberg.

Han mener alle som er engasjert i denne saken bør senke skuldrene:

– Vi har god tid. Det skal ikke ta noen avgjørelse før til vinteren.

Krav om utsetting

Under sitt Hardangerbesøk fikk statsministeren mange oppfordringer om å utsette anleggsstarten av høyspentmastene mellom Samnanger og Kvam. Kravet ble blant annet framsatt nok en gang av Hardangerrådet, som er samarbeidsorgan for de sju kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ullensvang og Ulvik.

Men Stoltenberg gjør det helt klart at det ikke blir aktuelt å utsette anleggsstarten i oktober.

– Uansett hvilket alternativ som velges, skal en tredel av strekket gå i luft. Derfor er det viktig og riktig å starte anleggsarbeidene nå selv om sjøkabelalternativet utredes, sier statsministeren.

Han peker på at det er viktig å komme i gang med dette arbeidet snarest for å forhindre at bergensregionen kommer i samme kraftkrise som Midt-Norge.

Fra himmelen

Statsministeren besøkte i løpet av mandag kommunene Eidfjord, Ulvik, Granvin og Kvam. Første stopp var Eidfjord, dit han kom direkte i helikopter fra Oslo. Turen gikk i praktfull vær. Hardanger viste seg fra sin vakreste side, og solen skinte fra en skyfri himmel da Stoltenberg og hans følge landet i Eidfjord. Der var første post på programmet omvisning i Sima kraftverk, et av de største vannkraftanlegg i Europa.

Ikke før hadde statsministeren kommet ut fra kraftverket, før den første demonstranten dalte ned fra himmelen. Iført vossabunad landet Even Rokne med paraglider foran kraftverket og fikk overrakt en appell om å utsette anleggsstarten.

I Granvin ble Stoltenberg møtt av demonstranter med plakaten «Hardanger in Danger». Et par jenter hadde også utstyrt bunadene sine med sørgebånd. Men rett skal være rett. Det var langt flere som hadde møtt fram bare for å få hilse på og gi statsministeren blomster. Det var da også være første gang siden 1935 en statsminister har besøkt Granvin. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.