KRAFT

Motstand mot vindkraftverk i Vest-Agder

Den planlagte vindkraftparken på Kvinesheia i Kvinesdal og Lyngdal vil medføre et bortfall av inngrepsfrie naturområder i en region med få slike igjen, mener Direktoratet for naturforvaltning.
Den planlagte vindkraftparken på Kvinesheia i Kvinesdal og Lyngdal vil medføre et bortfall av inngrepsfrie naturområder i en region med få slike igjen, mener Direktoratet for naturforvaltning. Bilde: Jannicke Nilsen
20. des. 2010 - 08:34

Statkraft Agder Energi Vind (SAE Vind) har søkt konsesjon på bygging av inntil 26 vindturbiner på et cirka 10 kvadratkilometer stort område på Kvinesheia i Kvinesdal og Lyngdal kommuner. Kraftverket skal etter planen produsere 60 megawatt.

DN mener at behandlingen av Kvinesheia vindkraftverk bør utsettes inntil det er utarbeidet en helhetlig plan for vindkraft i Vest-Agder, går det fram av en høringsuttalelse til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Inngrepsfrie naturområder

DN argumenterer blant annet med at områdene med inngrepsfri natur er blitt betydelig redusert i søndre del av Kvinesheia, og at bygging av vindkraftverket vil føre til bortfall av et gjenværende inngrepsfritt naturområde ved Londalsvannet.

Direktoratet viser til at ifølge budsjettproposisjonen som i høst ble lagt fram for Stortinget, er det regjeringens mål å ta vare på gjenværende inngrepsfrie områder. «Kvinesheia vindkraftverk medfører bortfall av inngrepsfrie naturområder i en region med få inngrepsfrie naturområder igjen», skriver DN.

Kongeørn

DN mener at et vindkraftverk på Kvinesheia vil få store konsekvenser for friluftslivet, og er ellers opptatt av kollisjonsfaren som vindturbinene kan medføre for kongeørn og for andre rovfugler på høsttrekk.

Dette rovfugltrekket berøres også av flere andre vindkraftplaner i området, og det er nødvendig å vurdere de samlede belastningene for rovfugl på trekk, skriver DN.

Les også: I kø for vindkraft i vest

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.