ENERGI

Motorisert standard

27. okt. 2000 - 03:42

Gruppen, som består av ulike europeiske motorprodusenter, har delt inn krav til produktet. Kravene omfatter elmotorer fra 1,1 kW til 90 kW i tre nivåer, når det gjelder virkningsgrad. – De deltakende produsentene utgjør cirka 80 prosent av tilvirkerne i Europa, sier daglig leder Willy Fjeld i Brook Hansen AS til Teknisk Ukeblad.

Virkningskurver

Gruppens nye krav er nedfelt i virkningsgradkurver for elmotorer med både to- og fire poler. Det opereres med EFF1 som det høyeste, EFF2 og EFF3 som det laveste nivå.

Gruppen har også bestemt at før 2003 skal antallet motortyper i nivå EFF3 reduseres med 50 prosent. Dette kan gjøres enten gjennom å oppgradere motorne til EFF2 eller høyere, eller minske antall type motorer som ligger i henhold til EFF3. – Tilfredsstilles kravet til kurve EFF1, er motoren en såkalt energisparemotor, sier Fjeld.

Synliggjøring

– Ikke alle produsenter er klare for å møte disse kravene til virkningsgrad, men ved å merke produktene med EFF1, EFF2 eller EFF3, synliggjøres en viktig del av produktets egenskaper bedre.

Dagens motorer er blitt enklere å installerere og mer vedlikholdsvennlige.

Motoren er på ulike måter forberedt fra fabrikken slik at den er enklere å gjøre om fra å være fotmontert til å bli flensmontert. På Brook Crompton-motorer med effekt fra og med 30 kW monteres kun en ring direkte på eksisterende lagerskjold foran på motoren. Slik tilfredsstilles alle nødvendige mål for å få en flensmontert motor. I tillegg er termistorer og ettersmøring standardutrustning.

I støpejern

Produsenten Brook Crompton tilbyr en støpejernsmotor med såkalt multimount. Det betyr at føtter kan monteres på alle sider. Dette forenkler montasjen og vedlikeholdet vesentlig. Med en slik motor på lager er det mulig å benytte en rekke monteringsformer. Det betyr at skal man ha en koblingstilslutning på høyre- eller venstre side – eller oppå – flyttes føttene rundt. Da får du koblingskassen på den siden du ønsker.

I tillegg kan motoren benyttes med stagfester for montering i senter av viftehus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.