ARBEIDSLIV

Motor til glede

Ivrige elever har vært med på å installere og montere en KRG-3 motor som er gitt av Rolls-Royce Marine Engines i Bergen. Sammen med Statoil har de plassert og montert den ved Bergen Maritime videregående skole (BMVS). Den skal være med å heve maskinparken på skolen til et moderne nivå, og gi elever og ansatte kjennskap til en motor som finnes på mange maritime fartøy i Norge.

I alt har monteringsarbeidet kostet ca. to millioner kroner, og det er vel anvendte penger, mener Bjørn Kristian Jæger ved BMVS. - Det er utrolig hvordan elevene blomstrer opp når de får komme ut i maskinhallen og holde på med motorene vi har her, sier han.

Professor Terje Almås ved NTNU sier det første prosjektet med motoren blir forsøk med sylinderlakkering i forbindelse med en doktoringeniøroppgave i regi av Statoil, Rolls-Royce Marine Engines og NTNU. Senere skal motoren brukes til videre testing og utvikling av smøremidler og drivstoff, og til avgassmåling.

Motoren har tre sylindere og er i mellomhastighetsklassen. Den ble produsert av Rolls-Royce Marine Engines i Bergen i 1992, og har vært brukt som utviklingsprøvestand. Statoil har blant annet leid motoren for å utvikle den nye smøreoljen MarWay 1030/40. - Positiv erfaring fra samarbeid med utdanningsinstitusjoner førte til at motoren ble plassert ved BMVS, sier Arvid Longva ved Statoils Produkttekniske Kompetanse- og Servicesenter (PKS).

Der ble den installert på et 50 tonns betongfundament, med 12 gummiisolatorer for å dempe vibrasjon mellom motorfundament og gulvet i maskinhallen. I forbindelse med installeringen ble det utført en del rør- og elektrisk arbeid, og totalt har det medført store inngrep på skolens bygningsmasse.

Les mer om: