ENERGI

Motor med mindre tap

ABB har utviklet verdens første høyspenningsmotor, Motorformer, som kan drives med spenninger på inntil 150 kV. Motoren, som skal installeres hos AGA Gas, drives med 40 kV og skal trekke en gasskompressor. Hos AGA Gas vil den nye motoren bety at de kan fjerne en transformator og dermed redusere energitapene.

Den nye motortypen bruker runde i stedet for firkantede ledere i viklingene. At bruk av runde ledere er bedre i høyspenningssystemer er velkjent i teorien, men den praktiske bruken har bydd på problemer.>

Motorformer er en synkronmotor som bygger på en ny kabelteknologi som ble lansert i forbindelse med en ny oljefri transformator, Powerformer, som ble lansert for tre år siden.

Den nye teknikken er beskyttet av vel 200 patentsøknader. Den gjør det mulig å utelukke en rekke komponenter som normalt finnes i konvensjonelle anlegg med motorer. Det gjør at kostnadene for service, vedlikehold samt reservedeler blir lavere.

ABB tror at motorene kan brukes i en rekke industrianvendelser blant annet i papirfabrikker, kjemiske anlegg, innen olje og gass eller andre steder hvor store pumper og kompressorer er vitale deler i prosessen. Motoren kan dimensjoneres for spenninger i området 20 ( 150 kV. I første omgang vil de tilby motorer i effektområdet 5 ( 45 MW og for spenninger inntil 66 kV.

Les mer om saken i TU nr. 9. som kommer på nett og papir 29. februar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.