PRODUKSJON

Motor med mindre tap

1. mars 2001 - 11:20

ABB har utviklet verdens første høyspenningsmotor, Motorformer, som kan drives med spenninger på inntil 150 kV. I et industrianlegg kan bruk av den nye motortypen redusere energitapene med 25 prosent. Motoren, som skal installeres hos AGA Gas, drives med 40 kV og skal trekke en gasskompressor. Hos AGA Gas vil bruk av den nye motortypen bety at de kan fjerne en transformator og dermed få mindre tap.

Den nye motortypen bruker runde i stedet for firkantede ledere i viklingene. At bruk av runde ledere er bedre i høyspenningssystemer er velkjent i teorien, men den praktiske bruken har bydd på problemer.

Synkronmotor

Motorformer er en synkronmotor som bygger på en ny kabelteknologi som ble lansert i forbindelse med en ny oljefri transformator, Powerformer, som ble lansert for tre år siden.

Den nye teknikken er beskyttet av vel 200 patentsøknader. Den gjør det mulig å utelukke en rekke komponenter som normalt finnes i konvensjonelle anlegg med motorer. Det gjør at kostnadene for service, vedlikehold samt reservedeler blir lavere.

ABB tror at motorene kan brukes i en rekke industrianvendelser blant annet i papirfabrikker, kjemiske anlegg, innen olje og gass eller andre steder hvor store pumper og kompressorer er vitale deler i prosessen. Motoren kan dimensjoneres for spenninger i området 20 ( 150 kV. I første omgang vil de tilby motorer i effektområdet 5 ( 45 MW og for spenninger inntil 66 kV.

Gir reaktiv effekt

Den nye motortypen har også positiv påvirkning på kraftnettet, da den kan generere reaktiv effekt som medfører et mer stabilt nett enn med konvensjonelle motorer. Motoren som skal installeres i Stenungsund, kommer til å levere en reaktiv effekt på 7 Mvar direkte til Vattensfall Västs kraftnett.

Analyser ABB har gjort, viser at den nye motortype har klare miljøfordeler. Høyere systemvirkningsgrad og lavere tap minsker energiforbruket og dermed bruk av naturressurser.

Epoxifri

Statorviklingen er epoxifri i motsetning til konvensjonelle motorer. Mesteparten av materialet som brukes i motortypen, kan enkelt gjenvinnes når motoren har gjort sin tjeneste. Bruk av oljefylte transformatorer faller bort og dermed forsvinner også nok en kilde for brannrisiko, samt håndtering av den brannfarlige oljen. Bortfallet av transformatorer betyr spart plass i et anlegg som dermed kan brukes til andre formål.

ABB er en av verdens ledene leverandører av synkronmotorer. Siden 1990 er rundt 500 synkronmotoer i størrelsene 2 ( 35 MW blitt levert til industrianlegg rundt om i verden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.