ARBEIDSLIV

Møter på direkten

23. nov. 2000 - 12:59

Jaget mellom maksimal ytelse på jobben og oppfølging av familie, hjem, barnehage, skole og idrettslag gjør at mange kvier seg fra å påta seg verv i fagforeningslivet. Nå går Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) nye veier for å sikre rekruttering og opprettholde foreningsaktiviteten i en travel hverdag. Denne uken arrangerte Gruppe for informasjonsteknologi i NIFs Oslo avdeling et faglig medlemsmøte som ble TV-overført via Internett. Kveldens tema var bredbånd og multimedia.

– Våre medlemmers og tillitsvalgtes nye hverdag krever at vi blir mer effektive, fremholdt NIF-president Einar Madsen under generalprøven med den nye møteteknologien.

Mer fleksibelt

NIF vil tilby sine medlemmer å følge foredrag, møter og delta i faglige debatter fra hjemme-pc-en eller fra kontoret. Du skal slippe å bruke unødvendig tid og penger på reiser til og fra møter. Alt du trenger for å henge med, er en pc med lydkort, Pentium 100 eller bedre, med et 56 kbit/sekund modem eller ISDN-tilknytning for å oppnå akseptabel lyd- og bildekvalitet. Med bredbånd-tilknytning blir kvaliteten enda bedre.

I tillegg til bildeoverføring av innledninger og debattinnlegg, kan PowerPoint-filer, tekst og bilder tas i bruk i slike elektroniske møteoverføringer. De som følger møtet fra hjemme-pc-en, kan stille spørsmål eller delta i debatten via e-post eller direkte telefonlinje. Interesserte kan fortsette debatten etter møtet i egne diskusjonsgrupper på Internett. De som ikke har anledning til å følge fagmøtet på direkten, skal kunne logge seg på den lagrede versjonen, og følge møtet når det passer.

Ny vitalitet

Næringslivet og undervisningssektoren har allerede tatt slik teknologi i bruk til møte- og opplæringsaktiviteter for å oppnå fleksibilitet og spare tid og kostnader til reise- og bespisning. Nå kommer altså foreningslivet etter med NIF i spissen. – Så vidt vi vet, er møtet denne uken det første faglige medlemsmøtet her i landet hvor man tar i bruk denne teknologien, sier en stolt initiativtaker, Per Lasse Hauglum, leder i NIFs IT-gruppe.

Bakgrunnen er manglende oppslutning og en rekke avlyste arrangementer, og frykten for at tradisjonell møte- og debattvirksomhet rett og slett skal dø ut blant NIFs faggrupper over hele landet. – Vi tror denne møteformen vil komme til å revolusjonere såvel den faglige som den sosiale delen av vårt foreningsliv, sier Hauglum.

Mange muligheter

Rasjonaliseringsgevinsten er stor dersom de ulike lokalavdelingene veksler på å arrangere fagmøter. Kanskje holder det at hver avdeling holder ett møte i året. Kurs og opplæring i NIF-regi kan etter hvert foregå på tilsvarende måte.

– Når overføringskapasiteten etter hvert blir større, vil det være bare fantasien som begrenser hva du kan overføre i slike fora, sier Einar Madsen. NIF-presidenten gleder seg i første omgang til å sprite opp referatene fra hovedstyremøtene med for eksempel videosnutter av de viktigste saksinnleggene. Madsen fremholder likevel at behovet for å møtes noen ganger ansikt til ansikt vil bestå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.