SAMFUNN

Mot vinter

12. okt. 2000 - 14:33

Det skulle satses på forskning og utdanning. Telenor skulle privatiseres og Statoil likeså. Det skulle komme avklaring om Statens direkte økonomiske eierandeler (SDØE) på norsk sokkel. Kommunene skulle fornyes og sykehuskøene fjernes. Gresset skulle bli så mye grønnere med denne regjeringen.

Selvfølgelig reiste de mest konservative i Arbeiderpartiet bust. Motstanden til privatisering og fornying ble unison. Regjeringen la seg flat og overlater beslutningene til partiets landsmøte. Stoltenberg-regjeringen har etter intenst press fra LO-sjef Yngve Hågensen foreslått å innføre skatt på aksjeutbytte og redusere rensekravene for gasskraftverk slik at planleggingen kommer videre. Det så lenge ut til at Beiarn-utbyggingen skulle gjennomføres – koste hva det koste vil: Alt i sann kraftsosialistisk ånd.

Med høstens statsbudsjett kom tunge skyer sigende inn over det norske næringslivet. Ny skatter og avgifter foreslås i bøtter og spann; moms på tjenester, reiser, hotellovernattinger, og attpåtil en konjunkturavgift. For å styrke kommunene må et høyt skattet næringsliv betale ytterligere flere milliarder til den overfylte statskassen.

Nok et statlig finansieringsorgan foreslås; et nyskapingsfond. Tanken er skremmende – alt skal sentralstyres. Lite overlates til privat initiativ og det går mot en hard vinter for norsk næringsliv.

Vi setter vår lit til at Stortinget endrer budsjettet for å fremme nyskaping og øke konkurransekraften for norsk næringsliv. Ikke alle ønsker å bli rentenister – og vugges i søvn under oppsyn av det offentlige.

La dem som har lyst til å skape noe nytt gjennom hardt arbeid, få lov til det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.