Møt verdenstoppene i prosessregulering

Du kan møte verdens største navn innen prosess-regulering når NFA sammen med IFAC og NTNU arrangerer konferansen DYCOPS CAB i Trondheim 6.–8. juni 2016.

NTNU vil i juni være vertskap for en større vitenskapelig konferanse om prosessregulering.
NTNU vil i juni være vertskap for en større vitenskapelig konferanse om prosessregulering.
Tom Kristian Venger, NFA
31. mai 2016 - 07:00

IFAC Fellow og æresmedlem i NFA, professor Sigurd Skogestad, er leder av den norske organisasjonskomiteen, mens NFA-styremedlem, professor Lars Imsland, er nestleder. Ifølge Skogestad er konferansen den viktigste vitenskapelige internasjonale konferansen innen prosessregulering i 2016. «Dette er en unik mulighet til å møte verdensekspertisen innen fagområdet. Man må regne med at det går 50 år før en slik mulighet kommer tilbake i Norge», hevder Skogestad.

Fra to til en

DYCOPS (Dynamics and control of process systems) så dagens lys i Bournemouth i England i 1986, den gang under navnet DYCORD. CAB (Computer Applications in Biotechnologies) ble startet for rundt 40 år siden i Dijon i Frankrike og rettet seg mot forskning og næringsutvikling innen bioteknologi. I år er disse to konferansene slått sammen til én tre dagers konferanse. De tradisjonelle sesjonene fra begge konferansene vil likevel fortsette som før i parallelle sesjoner.

Det er i år 11. gang DYCOPS arrangeres. «Offisiell åpning er mandag 6. juni, men allerede dagen før tjuvstarter vi arrangementet med workshops. Dette er kurs som alle kan melde seg på», forteller Lars Imsland, som er nestleder i den nasjonale organisasjonskomiteen.

«Jeg ønsker særlig å trekke frem en heldags workshop på «Nonlinear State and Parameter Estimation without Tears» med toppnavn fra Canada, India og USA, der spesielt Lorentz Biegler er veldig kjent. Biegler har også fire bidrag på selve konferansen. Vi har også en halvdags workshop «Making model-based optimizing control an industrial reality» som er oppsummeringen fra et stort EU-prosjekt med sterke grupper fra Tyskland, blant annet Sebastian Engell fra TU Dortmund. Engell stiller i tillegg med hele fem bidrag på selve konferansen», opplyser Imsland.

Les også: Vann er den nye oljen

Sveitsisk innledning

Den offisielle åpningen av konferansen er det professor Manfred Morari fra ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) i Sveits som står for. Han holder et oversiktsforedrag med tittel «Process control and beyond».

Morari regnes for å være den fremste autoritet i verden innen automatisering. «Morari har sin bakgrunn i kjemiteknikk og prosessregulering, men siden 1994 har han vært professor i reguleringsteknikk på elektrofakultetet ved ETH i Sveits. Han er kanskje den meste kjente aktive forskeren innen reguleringsteknikk i verden i dag og er først og fremst kjent for sitt arbeide innen modell-prediktiv regulering (MPC) og Internal Model Control (IMC)», forteller Sigurd Skogestad. Morari var professor ved Caltech i årene 1983 til 1994, og som en kuriositet kan det legges til at han var veileder for Skogestad da han tok sin PhD ved Caltech på robust regulering i årene 1983 til 1987.

Venter 250 deltakere

DYCOPS CAB er primært en vitenskapelig konferanse, men arrangørene håper på mange industrideltagere, spesielt fra Norge. Arrangørene regner med cirka 250 deltagere på konferansen. Til nå er det påmeldt over 220, men det vil være mulig å melde seg på helt frem til konferansestart. «Vi forventer derfor at deltakertallet vil øke. Vi vil gjerne ha flere deltagere, særlig fra industrien», sier Skogestad og Imsland.

Tirsdag 7. juni er det «Industry Day» der man har samlet en rekke bidrag fra industrien, bl.a. fra Krister Forsman fra Perstorp, fire bidrag fra ABB samt innlegg fra Statoil, Borealis og Tupras. Også de øvrige dagene vil en rekke ledende industrikonsern presentere innlegg, både fra Norge og andre land.

«Vi er veldig fornøyde med å ha fått Krister Forsman til å bidra», sier Sigurd Skogestad. Forsman har mer enn 20 års praktisk erfaring fra automatisering, industriell IT og Manufacturing Execution Systems i prosessindustrien. Han tok doktorgrad i matematisk reguleringsteori i 1991. I 2005 ble han med i Perstorp-gruppen som ekspert. Forsman har skrevet mer enn 50 artikler og konferanse-innlegg innen temaet prosessregulering samt en lærebok i praktisk prosessregulering. Siden 2012 har han vært professor II ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU.

Det blir en rekke svært interessante keynotes, blant annet «Control Loop Performance Monitoring – ABB›s Experience Over Two Decades» fra ABB i Tyskland, «Dynamic Time to Surge Computation for Electric Driven Gas Compressors During Voltage Dips» fra ABB i Sveits samt Statoil og Gassco. Totalt vil det presenteres over 200 innlegg på konferansen i plenum- og parallellsesjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.