ARKIVNYHETER

Mot svart vinter for anleggsbransjen

Jarle Skoglund
15. des. 2009 - 11:17

På landsbasis har anleggsbransjen nå mer enn 20 prosent ledig kapasitet. I februar vil den være steget til hele 36 prosent. Det viser den siste kapasitetsundersøkelsen fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

-Det er oppsiktsvekkende at bransjen regner med større ledig kapasitet nå enn den gjorde høsten i fjor, da pessimismen rådet som verst. I tillegg vet vi at Regjering og Storting lovet en kraftig økning i satsingen på infrastruktur under behandlingen av Nasjonal transportplan, sier administrerende direktør Trond Johannesen i MEF.

Tallene viser at bedrifter med mindre enn 20 ansatte varsler dobbelt så høy ledig kapasitet som de større. 57 % av bedriftene melder om dårlig eller svært dårlig ordrereserve kommende 6 måneder. Det er særlig de små entreprenørene som nå sliter.Årsakene flere

Ifølge MEF er årsakne til denne urovekkende utviklingen er flere. Det private markedet er sterkt redusert. Hus- og hyttebygging er kraftig redusert – det samme er oppdrag fra industrien. Når markedet er dårlig opplever de minste entreprenørene som er underleverandører hos de store landsomfattende entreprenørene, å bli faset ut. Høsten 2009 har vært preget av regjeringens tiltakspakke. Deler av denne kom sent ut i markedet samtidig som fristen for ferdigstillelse er 31. desember.

-Dette betyr at mange anleggsarbeidere jobber for fullt med mye overtid i slutten av 2009 og går rett over til permittering i januar 2010. Dette vitner om dårlig planlegging fra myndighetenes side, sier Trond Johannesen.

I 2007-08 var det mye å gjøre i bransjen og relativt få tilbydere per anbud. Dette har endret seg dramatisk i løpet av 2009. Mens det i snitt var tre som konkurrerte om hvert anbud fra januar til mai, var det ni konkurrenter om hvert oppdrag i perioden juni til oktober for jobber mellom 60 og 100 millioner kroner. Mange av de bedriftene som har vært sysselsatt i det private markedet, har ”kastet” seg over det offentlige markedet for å prøve å opprettholde aktiviteten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.