ASFALT

Mot rekordår for asfalt - produserte 2,6 millioner tonn i første halvår

Men veksten i lavtemperaturasfalt går for sakte, mener bransjeforeningens talsmann.

Asfaltproduksjonen her til lands går så det suser, ifølge produksjonstallene halvveis i 2019.
Asfaltproduksjonen her til lands går så det suser, ifølge produksjonstallene halvveis i 2019. Foto: NCC/Andreas Faye-Schjøll
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. aug. 2019 - 11:48

Det kan gå mot et nytt rekordår for asfaltproduksjonen her til lands. I alle fall om nivået halvveis i året holder seg utover høsten. Det viser produksjonstallene fra de største asfaltprodusentene som Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg utfører for sine medlemsbedrifter, selv om ikke produsentene hadde levert inn sine tall til halvårsrapporten.

Totalt ble det produsert 2.587.000 tonn asfalt første halvår i år. Av dette var 610.000 tonn i kategorien lavtemperaturasfalt, som regnes for å være mer klimavennlig.  Til sammenligning ble det i tilsvarende periode i fjor produsert totalt 2.325.000 tonn asfalt.

Høyt volum på nyanlegg

Bransjeansvarlig for asfaltmedlemmene i EBA, Arne Aakre, sier til veier24 at det er store tall, men at tallene gjenspeiler det høye aktivitetsnivået i bransjen for tiden.

Arne Aakre er asfaltprodusentenes fagansvarlige i bransjeforeningen EBA. <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Arne Aakre er asfaltprodusentenes fagansvarlige i bransjeforeningen EBA. Foto:  Jarle Skoglund

– Det spesielle med tallene i år er at andelen asfalt som legges på nyanlegg er nesten like stor som for tradisjonell vedlikeholdsasfaltering. Det forteller at det er mange store veianlegg som er i ferd med å ferdigstilles. Tradisjonelt er det vedlikeholdsasfaltering som har representert det største markedet for produsentene, forteller Aakre.

Han trekker fram et eksempel fra Nye Veiers prosjekt på E18 i Bamble, der Veidekke i løpet av en ukes tid la hele 28.000 tonn asfalt, noe som trolig er Norgesrekord.

Bare 24 prosent LTA

Selv om andelen lavtempertaurasfalt (LTA) øker, er Arne Aakre ikke fornøyd med nivået så langt i år.

– Målsettingen som er satt, blant annet sammen med Arbeidstilsynet, er at vi skal nå en andel av denne noe mer miljøvennlige produksjonsmetoden på 30 prosent i år, mens resultatet så langt bare ligger på 24 prosent. Forklaringen på hvorfor det ikke produseres mer LTA har jeg ikke noe klart svar på nå. Men det må vi finne ut av for å kunne forbedre oss, sier Arne Aakre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.