ONS

Mot prototyp for havbunnsboring

Mona Strande
19. aug. 2008 - 09:59

I tre år har de arbeidet med å finne en løsning som kan gjøre leteboring både enklere, smartere og billigere. De utvikler derfor en robotisert, fjernstyrt boreplattform som kan plasseres på havbunnen ned til 3000 meters dyp.

Plattformen plasseres på havets bunn i et modulisert system fra et installeringsskip på overflaten.

Se video av installasjonen.

Roughneck klar

Det første av fem kritiske komponenter i den fullautomatiserte boreprosessens hjerte, rørtangen (iron roughneck), er klar i fullskala. Den vises frem under ONS.

Samtlige kritiske komponenter skal bli ferdige i fase 2, som avsluttes i 2010 med testing av prototypen med alle de kritiske komponentene på plass, ved IRIS Rogalandsforskning.

– Når de kritiske komponentene er klare må vi vise at systemene er pålitelige. Derfor har vi det siste året jobbet mye med operasjons- og backup-prosedyrer (contingency prosedyrer), i tillegg til mekanisk design og integrasjon mot styre- og kontrollsystemene, sier adm.direktør i Seabed Rig, Lars Raunholt.



StatoilHydro og Stanford

Finansieringen av fase 2, som skal koste 50 millioner kroner, er også snart i boks. StatoilHydro, som støttet prosjektets første fase med 8 millioner kroner, gir 15 millioner kroner til fase 2.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fra Forskningsrådets Demo 2000-program får de 6 millioner kroner, og de regner med å få nærmere ti millioner i statlige midler fra Skattefunn og Innovasjon Norge. Ellers finansieres fase 2 av egenkapital.

Samtidig jobbes det videre med løsninger for fjernstyring og robotisering. Seabed Rig har allerede innledet et samarbeid med en professor i robotisering ved Stanford University i California. En IRIS-forsker som har jobbet med Seabed Rig skal utplasseres ved Stanford noen måneder neste år, med støtte fra Forskningsrådets Petromaks-program.

– Vi er positive, og resultatene så langt lover bra. Vi håper å kunne gjøre den første kommersielle havbunnsboringen i 2013, sier Raunholt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.