Mot normalt å holde budsjett i olje og gass

Av prosjekter i olje- og gassektoren på en milliard euro eller mer, sprekker 65 prosent. Enten på tid eller budsjett. Prosjekter som er mindre enn 500 millioner euro, og som skjer i regi av annen industri enn olje- og gass blir gjennomført med langt større suksess. Der er det kun 35 prosent som sprekker.

På Gina Krog benytter Statoil og Emerson det nyutviklete systemet Project Certainty for
å holde kontrollen.
På Gina Krog benytter Statoil og Emerson det nyutviklete systemet Project Certainty for å holde kontrollen.
7. juni 2016 - 07:00

Tallene ble lagt frem da Emerson arrangerte Global User Exchange i Brussel i april. Konferansen er møteplass for Emersons kunder og samlet drøyt 1000 deltakere fra hele verden.

Steve Sonneberg, Executive vice president,  fortalte at tallene stammer fra mer enn 500 undersøkte prosjekter som var større enn en milliard euro og mange tusen prosjekter som var mindre enn 500 millioner euro. Av milliardprosjektene var to tredjedeler fra oppstrømsprosjekter mens en tredjedel av prosjektene er fra raffinerier og nedstrøms prosjekter.

De som ligger i det beste kvartilet har 54 prosent lavere kostnader og 49 prosent kortere gjennomføringstid enn de som ligger i det dårligste kvartilet. Om samtlige prosjekter blir gjennomført som det beste kvartilet vil besparelsene summere seg til 400 milliarder euro hvert år. Med dagens kurs snakker vi da om nesten 4000 milliarder kroner. Tallene stammer fra intervjuer med ledere i oljenæringen, hos EPCer og leverandører.

Fikk du med deg: Norske bedrifter mangler strategi for digitalisering

Utdaterte prosjekteringsmodeller

– Det er økende kompleksitet i prosjektene og vi bruker utdaterte prosjekteringsmetoder som er skapt for en annen tid, sier Roel van Doren, President, Emerson Process Management, Europe.

Kompleksiteten er ikke bare av teknologisk karakter. Det er komplekse avtaler, det er aktører som skal samhandle og et fravær av fleksibilitet.

Emerson har lansert Project Certainty som skal gi raskere og bedre prosjektgjennomføring. van Doren tegner et ambisiøst kart over hvordan det går om alt gjøres riktig. van Doren mener det ikke på langt nær er tilstrekkelig å få prosjektene til følge budsjett og tidsrammer.

– Nei, vi må få ned de forventete og budsjetterte kostnadene. Industrien må nullstille seg og sette mer ambisiøse mål enn vi gjør i dag.

Med Project Certainty vil Emerson bruke ingeniørenes tankesett og tilnærming for å bruke kapital mer effektivt og oppnå mer stabile og forutsigbare tidsplaner. Det skjer for mye overflødig prosjekteringsarbeid med dagens systemer.

Steve Sonneberg, Executive vice president, dokumenterte dårlig prosjektgjennomføring i oljebransjen på konferansen Emerson Exchange 2016. <i>Foto: Joachim Seehusen</i>
Steve Sonneberg, Executive vice president, dokumenterte dårlig prosjektgjennomføring i oljebransjen på konferansen Emerson Exchange 2016. Foto: Joachim Seehusen

Brukes på Gina Krog

Det oppstod på konferansen usikkerhet blant journalistene om dette er et produkt Emerson tilbyr, eller om det var visjoner om hvordan prosjekter kan forbedres.

– Dette tilbyr vi våre kunder, svarte van Doren på direkte spørsmål fra en engelsk journalist.

Iver Evensen fra Emerson i Norge bekrefter at dette allerede er i bruk.

– Vi bruker det med Statoil i vår commissioning for Gina Krog, der vi reduserer commissioningtid og loop check mye, forteller han. Der er det også levert et I/O-system som åpner for endringer på prosessignaler helt frem til ferdigstillelse, for å minimere endringskostnader.

Konseptet har i seg tilsynelatende enkle grep - men som i gjennomføringen ofte svikter: Tidlig involvering av alle, færrest mulig endringer og ikke i sluttfasen.

Les: Overbevist om at industriell produksjon er levedyktig i Norge

Egner seg for automatisering

I et større prosjekt knytter kun to til fire prosent av kostnadene seg til automatisering, og de kommer som oftest på slutten.

– Dette skjer til tross for at automatisering byr på unike og gjentatte muligheter til å reduser kostnader, kompleksitet som går langt ut over selve automatiseringen, hevdet van Doren.

Emerson mener at ved å bruke modellen og god ingeniørkompetanse kan man redusere kravspesifikasjonene til et sentralt kontrollrom med opptil 70–80 prosent. Med rett engineeringstrategi skal behovene for rør kunne reduseres med opptil 50–60 prosent i noen anlegg.

Evensen sier Project Certainty er en omfattende pakke med både dataverktøy, løsninger og produkter.

– Hele pakken retter seg mest mot store prosjekter, men deler av den brukes hele tiden, og alltid i samtaler med kunder. Det ble lansert ved juletider, sier Evensen.
Han legger til at mye av det som ligger bak Project Certainty er kjent, men at Emerson har laget en struktur som skal gjøre det enklere å bruke løsningene og dra nytte av dem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.