INDUSTRI

Mot magrere tider for industrien

Industri, industriarbeider, smelteverk
Industri, industriarbeider, smelteverk Bilde: Lionel Vadam/colourbox.com
Trond Gram
11. sep. 2008 - 10:49

Statistisk sentralbyrå har meldt om vesentlig høyere investeringer i industrien i år enn i fjor. Foreløpige tall viser samlede investeringer i industrien på i underkant av 33,5 millioner kroner i år. Dette er 21 prosent over tilsvarende tall for 2007. Store prosjekter innenfor oljeraffinering og solcellevirksomhet er noe av årsaken.

Økte investeringer i metallindustri og trevareindustri drar også opp tallene.

Svakere utsikter

Men likevel tyder flere makrotall på svakere utsikter, også for eksportindustrien. Tall som Fokus Bank la frem i begynnelsen av september spådde nedgangstider for industrien, på basis av lavere ordreinngang fra eksportmarkedene og lavere produksjonsforventninger.

Fokus Banks produksjonsindeks, som de utarbeider i samarbeid med Norsk forbund for innkjøp og logistikk, falt fra 56,2 i juli til 46,8 i august. Ordreinngangen falt til 44,5 fra 50,3. Tall under 50 tyder på nedgang i økonomien.

Lavere investeringsnivå

Også tall fra SSB spår et lavere investeringsnivå for industrien i 2009. Fallende investeringer i næringene kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller er hovedårsaken til dette.

Helt mørkt er det likevel ikke. Ifølge Nordeas makroøkonomer tyder oljeselskapenes planer for investeringer neste år på en langt sterkere vekst i oljeinvesteringene enn de tidligere har lagt til grunn.

Utsiktene for norsk industri er dermed lysere enn i de fleste andre vestlige land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.