ENERGI

Mot lydmuren

Audigy er navnet på den nye generasjonen lydkort fra Creative. Det lanseres tre versjoner av kortene og alle er basert på selskapets nye Audigy-lydprosessor som er fire ganger kraftigere enn den tidligere generasjonen. Det gjør kortene til kraftige lydanlegg, men også til lydstudioer for de som vil mikse lydeffekter og lage sin egen 5.1-lyd.

Ikke bare pip

De som kan huske tilbake til PC-ens barndom minnes en tid i stillhet. Pip, var det eneste PC-en kunne ytre, og det var ikke særlig underholdende. Senere er det blitt mer fart i sakene. Det var først og fremt Creative Labs fra Taiwan som ledet utviklingen på PC-siden. For 12 år siden lanserte de det første Sound Blaster-lydkortet.

Vi er vant til å tenke på PC-en som en boks med en mikroprosessor, men slik er det ikke lenger. Et skikkelig PC har både en bilde- og lydprosessor i tillegg, og det er nødvendig, for ellers ville selv en PC i GHz-klassen bli en sinke hvis den skulle gjør alt arbeide med lyd og bilde.

Bedre lyd

Audigy-kortene produserer den høyeste kvaliteten på digital lyd som er tilgjengelig for PC-er. Med 24 bits oppløsning får du 96 kHz lyd og100 dB signal støyforhold. Kortene kan prosessere lyd uten kvalitetstap.

Den kraftige lydprosessoren gir helt andre muligheter til å modellere lydbildet i et rom. Spillentusiaster vil sette pris på at lyden blir mye mer realistisk, og kan holde følge med alle de fantastiske effektene de er blitt vant med på grafikksiden. Nye spill, som er laget for de nye lydkortene, kan modellere lyd fra fire ulike rom samtidig. Lyden vil endre seg hvis noe kommer mellom deg og kilden, og det du hører vil påvirkes mye mer korrekt av alt i omgivelsen.

Alle kortene har også FireWire utgang, som gjør at du kan koble digitale videokameraer til PC-en.

Masse programvare

Alle de tre lydkortene kommer med et vell av programvare, både for demonstrasjon av effekter og for å sette sammen og jobbe med egen lyd. For eksempel følger det med et program som på en imponerende gode måte renser lydbildet fra slitne LP-plater.

Audigy Player er det billigste kortet og kommer på 1099 kroner. Audigy Platinum, som inkluderer mer programvare, fjernkontroll og et kontrollpanel for montering i PC-en, vil koste 2299 kroner. Audigy Platinum eX leveres med en ekstern kontrollboks og kabel til PC-en og koster 3299 kroner. I begge Audigy Platinum-modellene følger det med en lærebok om å jobbe med lyd.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.