ARKIVNYHETER

Mot hjemmeseier i Målselv

Slik vil en del av vegen til Mauken se ut i 2011. E 6 gjør en sving inn i bildet til høyre. I forgrunnen ses en liten del av Takvannet.
Slik vil en del av vegen til Mauken se ut i 2011. E 6 gjør en sving inn i bildet til høyre. I forgrunnen ses en liten del av Takvannet. Bilde: Ill.: AsplanViak
8. sep. 2009 - 22:56

Andreplassen holdes av Veidekke med et anbud på 133,76 millioner. Tredje og siste anbyder er NCC med 167,6 millioner. Moms er inkludert i anbudsummene, som derfor ikke er direkte sammenlignbare med anbudene som gis på Vegvesenets oppdrag.

Jobben består i å anlegge veg fra E 6 til Mauken skytefelt. Målselv Maskin & Transport holder til på Rossvoll i Målselv kommune. Derfra er det 27 kilometer til stedet hvor den nye vegen tar av fra E 6.

Selv om forspranget er stort, er hjemmeseieren langt fra sikker. Hvis ikke kontrollregningen fører til forandring i rekkefølgen, kan det skje senere. Anbudene skal ikke bare vurderes etter pris, men også etter byggetid og anbydernes gjennomføringsevne.

Vegen blir 13,5 km lang hvorav 950 meter går gjennom tunnel. Veg i dagen får standard som skogsbilveg klasse 2 etter Landbruksdepartementets normer. Det er langt fra noen krøttersti. Den skal kunne holdes åpen hele året, den skal tåle 10 tonn akseltrykk og 16 tonn boggitrykk, og den har kurvatur og stigningsforhold som gjør det mulig å kjøre tømmerbiler med henger.

Denne standarden er god nok til at alle Hærens kjøretøyer kan bruke den, til og med spesialbiler for transport av stridsvogner. Med full last veier et slikt kjøretøy 100 tonn!

Vegbredden er ikke like imponerende - 5,5 meter inkludert skuldre. Derfor trengs det ikke mindre enn 59 møteplasser på dagstrekningen. I tunnelen blir det opphøyet fortau slik at den også kan brukes av soldater til fots. Profilet blir T 7,5. Inne i tunnelen blir det to møteplasser med profil T 10,5.

Oppdraget er lyst ut som en totalentreprise. Den som får kontrakten skal prosjektere vegen i dagen selv. Prosjekteringen av tunnelen har byggherren tatt seg av.

Byggherren er Forsvarsbygg Utbygging Nord. Hvis Målselv Maskin & Transport får kontrakten, blir det ikke den første jobben dette firmaet gjør for Forsvarsbygg i hjemkommunen. I april i fjor fikk det en kontrakt verdt 66,4 millioner kroner som gjaldt anlegg av veg fra E 6 til Blåtind skytefelt. Denne vegen blir fullført i løpet av høsten. Mauken og Blåtind ligger på hver sin side av E 6. Vegene til de to skytefeltene tar av fra E 6 samme sted. Dermed blir det sammenhengende veg mellom dem når vegen til Mauken blir ferdig sommeren 2011.

For Forsvaret medfører dette flere fordeler. Man kan kjøre mellom de to skytefeltene uten å være innom offentlig veg. Man kan bruke E 6 til transport av militært materiell til skytefeltene. I dag må man sende det via lokalveger. Man kan bruke den nye vegen til å øve langs veg og parallelt med veg. Offentlige veger kan også brukes til dette formålet, men da må Forsvaret rekvirere dem hver gang. Det blir snart unøvendig.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.