Flytende sol

Moss Maritime kaster seg inn i teknologikappløpet for flytende solkraft

Foreslår modulbasert flytende modell som tåler bølger.

Moduler satt sammen i et puslespill, som er fleksible og takler lange dønninger. Enkel modulbasert design, prefabrikerte deler og enkel konstruksjon på stedet, slik ser Moss Maritime for seg at de skal vinne teknologikappløpet om flytende sol. Selskapet deltok på Solklyngens Global Solar Day 15. mai i år.
Moduler satt sammen i et puslespill, som er fleksible og takler lange dønninger. Enkel modulbasert design, prefabrikerte deler og enkel konstruksjon på stedet, slik ser Moss Maritime for seg at de skal vinne teknologikappløpet om flytende sol. Selskapet deltok på Solklyngens Global Solar Day 15. mai i år. (Illustrasjon: Moss Maritime)

Foreslår modulbasert flytende modell som tåler bølger.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Jeg skal kanskje ikke si det høyt, hvisker senior prosjektingeniør, Lars Frestad Bjar, og ser seg rundt i rommet. Han er på Solenergiklyngens arrangement for norske solenergiaktører Global Solar Day 2018 i Oslo, der de er invitert for å fortelle om sitt nye konsept.

– Men vår kompetanse er bygget opp gjennom årevis av leveranser av flytende moduler til offshore, fortsetter han.

Moss Maritime leverer ledende teknologi og kompetanse innen design og ingeniørtjenester til offshore olje- og gass- og nå også fornybar energi. Noen av de største og mest avanserte halvt nedsenkbare boreplattformene er designet og konstruert av Moss Maritime, og selskapet har en spesiell posisjon i LNG-industrien, med sin karakteristiske Moss LNG-kuletanker. 

– Bra for bransjen

– Vi synes at flytende sol er svært interessant og håper det skal kunne gi oss flere bein å stå på i framtiden, sier Bjar.

Solenergiekspert Bjørn Thorud i Multiconsult jubler over at Moss Maritime melder seg på.

– Det er kjempeinteressant og bra for bransjen. De produktene vi finner på markedet i dag er stort sett sprunget ut av selskaper med fortrinnsvis solenergikompetanse og det bærer produktene preg av. For disse selskapene er forankring og bølgehåndtering en utfordring, mens norske offshore-selskaper som Moss Maritime har stor kompetanse på dette området, sier Thorud til TU.

Moss Maritime presenterer sitt konsept for Solenergiklyngen. Foto: Norwegian Energy Partners

Fortsatt lite marked, men med enorme scenarioer

Totalt sett er det anslått potensiale til å bygge 500 gigawatt solstrøm bare på innsjøer i Asia. 

Solmarkedet: ASIA leder an

  • De globale installasjonene i solenergi er forventet å nå hele 107 gigawatt av ny kapasitet installert, ifølge Bloomberg.
  • I 2017 var det globalt investert hele 160,8 milliarder amerikanske dollar i sol. Det var en økning på 18 prosent sammenlignet med året før. Og som i 2017 vil det meste være i Kina som installerte absurde 53 gigawatt solenergi alene i 2017.
  • Dette er for all solenergi. Men også innen flytende solstrøm er det Asia som leder.
  • I 2017 sto Kina også for 66 prosent av det flytende sol-markedet. Med Japan (28 %) på andreplass.
  • I anslagene for 2018 er det fortsatt Kina (44 prosent) som leder an, men nå ligger Indonesia (31 prosent) også an til å komme på andreplass.

Multiconsult har laget en oversikt ferdig installerte og planlagte flytende solkraftverk i verden og de har registrert at det er bygget omtrent 270 MW til nå. Videre kjenner de til konkrete planer for ytterligere 785 MW, i tillegg til at India har sagt at de ønsker å realisere 10 GW med flytende solkraft.

– I forhold til størrelsen på det globale solkraftmarkedet utgjør flytende solkraft en liten nisje, men interessen er kraftig økende. I Multiconsult merker vi særlig etterspørsel etter hybridisering av vannkraftverk med flytende solkraft, men på sikt tror vi at man også vil se hybride og flytende offshore sol- og vindkraftverk, forteller Thorud.

– Men markedet er fortsatt umodent?

– Ja det er umodent, men i utrolig kraftig vekst ettersom man ser at det ofte kan være utfordrende å finne nok landareal for storskala solkraftproduksjon tilgjengelig, påpeker Thorud.

Multiconsult håper å kunne oppgradere Liberias eneste vannkraftverk til et hybridanlegg. Slik kan det bli seende ut. Fotomontasje med opphav fra Multiconsult og Ciel & Terre. Illustrasjon: Multiconsult

Ivar Slengesol hos Norsk Eksportkreditt mener at markedet nå ser ut til å løsne.

– Etter flere år på pilotstadiet og med svært mange konsepter, inkludert to norske, Moss Maritimes og Ocean Suns, så ser det nå ut til at det stadig kommer flere prosjekter. Man vil nok se en rivende utvikling innen flytende sol de neste årene, sier han til TU.

Nettopp derfor man satser her

Dette er nettopp en av grunnene til at Moss Maritime nå kaster seg uti.

– Dette er ikke et stort marked ennå, sier Bjar.

Han får støtte fra kollega Finn-Christian Wickmann Hanssen.

– Innen flytende vind, for eksempel, er markedet mer modent og man har kommet mye lenger.

De tror imidlertid, i likhet med hos Multiconsult, at dette er en nisje i vekst, der potensialet er svært stort.

10 x 10 meter store moduler med fleksible koblinger

Konseptet deres består av en aluminium/stål-ramme med flyteelementer i plast eller kompositt-materiale.

– Designen er svært enkel og vi ønsker å gjøre den enda enklere. Men hovedpoenget vårt er å lage kosteffektive modulkonstruksjoner som man lett kan bygge i rett størrelse, men som også skal kunne håndtere sjø, forteller Bjar.

Nøkkelen er fleksible koblinger. Med gjerder, en ramme og flytere prøver Moss Maritime å gjøre designen enklest mulig. Illustrasjon: Moss Maritime

I konseptet de har utviklet har de tatt utgangspunkt i bølgesituasjonen utenfor Vest-Afrika der bølgene er lange og moderat høye.

– I et slikt scenario vil vårt konsept bli designet for å kunne tåle en bølgehøyde på tre-fire meter, forteller Hanssen.

Men de ser for seg at hver installasjon må designes for å takle de faktiske vær- og vindforholdene på stedet.

– Leter etter partnere

– Dette er ikke designet for Nordsjøen, ler han.

De ser for seg at med 900 moduler - som da vil dekke et totalt areal på 58.500 kvadratmeter vil de ha kunne fått plass til 35.958,4 solcellepaneler.

Forutsatt en kWp på 0,270, og en solinnstråling man ser i Afrika, vil det si en kapasitet på 10 MW og en årlig produksjon på 21.123.125 kWh/a.

Men nå ser de etter partnere, og nevner flere av de norske store aktørene.

 – Fremover ønsker vi å knytte til oss kunder, forskningsinstitusjoner og universitetsmiljøer, utviklere, utstyrsleverandører av solenergisystemer, netteiere og andre aktører i sol- og energibransjen. Vi har vært i kontakt med noe potensielle kunder og med forsknings-/universitetsmiljøer som har vist interesse, forteller Hanssen.

– Best for land uten vinter

Bortsett fra for vannkraftanlegg, så mener imidlertid Thorud, i motsetning til hos Moss Maritime, at det kan være interessant å se på Norge som et marked for flytende sol.

Sveriges første flytende solcelleanlegg besto av ni flyteblokker med hver sin modul på 255 watt. Bildet er fra forsøk i 2015. Bilde: Nordic Solar

– Det er ikke riktig at det ikke er noe marked i Norge, men vi er helt i startfasen. Vi tror det vil komme et lite marked for flytende solkraft for strømforsyning til fiskeoppdrettsanlegg. I dag har vi minst 200 oppdrettsanlegg i Norge som får kraftforsyningen sin fra dieselgeneratorer og solkraft vil kunne erstatte mye av dette. Enova har dessuten en støtteordning som mest sannsynlig kan passe for denne typen konsepter, påpeker han.

Men for vannkraftanlegg vil det passe bedre for land der vann ikke fryser på om vinteren.

Satser på nye ideer

Moss Maritime satser nå, på tross av at de har det svært travelt, på å videreutvikle konseptet. De har blant annet spilt det inn som en mulig masteroppgave ved NTNU. Målet er å få gjort modelltesting.

– Vi har alltid utvikla nye konsepter, forteller Bjar.

Han nevner at de også engasjerer seg i andre nye markeder med behov for flyterkompetanse, som oppdrett, store kyststrukturer og infrastruktur.

– Potensialet er enormt

– Det er tre hovedargumenter for flytende vann, sier solenergikonsulent ved Multiconsult, Stanislas Merlet, i sin presentasjon på Sol-dagen:

  • Landbruk: Ikke bare får man benyttet overflater som ellers ikke kan utnyttes, som når man bygger på eksisterende vannreservoar. Men man sparer alle kostnadene knyttet til anskaffelse og tilpasning av landområder.
  • Solcellemodulene blir mer effektive på vann, fordi de holdes kalde.
  • Det hindrer avdamping i vannreservoar.

Det siste er sjelden et stort problem i vannkraftnasjonen Norge, men for landene i solbeltet er situasjonen snudd på hodet: Sol er ikke en begrenset ressurs, som i Norge, men vann er nettopp det.

Praktiske utfordringer

– Utfordringene er hovedsakelig i ankringen, forteller Merlet.

Dette må tilpasses vindsituasjonen, vanndybde, strømforhold, vannhøydevariasjoner og bølger blant annet. Noen steder kan også forholdene på bunnen også gi ytterligere utfordringer.

Ocean Sun pilot ved Osterøy utenfor Bergen. Bilde: Øyvind Christian Rohn

– Den miljømessige belastningen er fortsatt også svært dårlige dokumentert, påpeker han.

Men nettopp de utfordringene som Merlet påpeker gjør også at dette er en nisje i det store solmarkedet som Norge kanskje har en mulighet til å konkurrere.

– For å bygge flytende solkraftverk trenger man kompetanse innen maritim teknologi, vannkraftteknologi og solkraft. I Norge har vi all kompetansen som trengs for å lykkes, sier Thorud.

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå