NETTARKIV

Moro med aprilspøk

I Poppes spøk spres et virus til mobiltelefoner. Viruset endrer strålingen fra antennen til en farlig mikrobølgestråling som skader menneskelig vev.

Varmepumpen til Egil Mortensen er en god nummer to. Den går som følger: I en varmepumpe omformes fuktig luft til kinetisk energi som overføres i glykol fra utepumpe til innepumpe. Ut slippes helt tørket luft. På Vestlandet har man nå funnet at ved å tilføre denne tørkede luften ny fuktighet, gjennvinner luften den kinetiske energien som ble tappet ut. Dermed kan prosessen kjøres om igjen ved hjelp av en liten kompressor som driver en generator. Forsøk så langt viser at man får tilbake 2,8 ganger brukt effekt. Dermed vil en varmepumpe som gir 6,7 kW og tilføres ny fuktighet, gi 15 kW når 1 kW er trukket fra til å drive kompressoren.

Juryen mener at denne er både troverdig og god, men den mangler det spektakulære elementet. Spektakulært er derimot forslaget til Frode Lillejord. Han melder at det i jakten på vann på Mars nå er funnet olje, og at Jordens energimangel dermed er løst.

Rørpost i vann

Johannes Nag, student på Gjøvik, vil skremme mange ivirige SMS-brukere. Han hevder at flere mobiltelefoner med infrarød port og bluetooth har programvare med innebygd feil. Dette fører til at SMS-er automatisk sendes videre med en rekkevidde på ti meter, til andre telefoner med samme utstyr. Dermed blir det risikofylt å sende meldinger i tette områder.

NTNU-student Håkon Fauske melder om intenst utviklingsarbeid for å legge bredbåndstilknyting til alle ved hjelp av eksisterende nett av vannrør. Disse skal også kunne benyttes for en modernisert form for rørpost.

Fra Erik Larsen på NTNU kom et forslag som vil løse verdens CO 2-problem. En viktig grunn til at Larsen ikke vant er juryens sviktende kompetanse. Vi mistet kontrollen på hvor mye som var reelt og hva som var spøk i et langt og komplisert forslag. Her følger kortversjonen: Ved å bruke kalkstein og olivin kan man produsere dolomitt i en prosess som krever store mengder CO 2 som blir bundet i sluttproduktet. Sluttproduktet er salgbart, fortjenesten skal bli god.

Løgndetektor

Hege Rooth foreslår at skjelettfunnene på Aukra får større konsekvenser enn ventet. Hele ilandføringen til Aukra må stanses fordi det nå blir flere år med arkeologiske utgravinger. Dermed vil gassen fra Ormen Lange bli tatt i land på Tjeldbergodden i stedet. Fra Høgskolen på Gjøvik melder Arne Wold om en ny mus som også er løgndetektor. Ved å koble sammen fire Wheatestones broer, en mikrokontroller fra Texas Instruments og en del annen elektronikk, er det mulig å måle svært små endringer i den elektriske motstanden mellom to elektroder. Elektrodene er støpt inn i den venstre museknappen, og systemet kan på den måten registrere ørsmå endringer i hudens motstand. Det er nødvendig å installere en nyutviklet musedriver som blant annet utfører en kalibrering av utstyret. En løgndektor er kanskje noe alle kunne trenge 1. april.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.