ARKIVNYHETER

Mørketid og finansuro preger anleggsbransjen

Jarle Skoglund
8. des. 2011 - 11:32

Usikkerhet preger også anleggsbransjen i Norge, som ved årets slutt kan rapportere om høyere ledig kapasitet enn det som ifølge Maskinentreprenørenes Forbund har registrert de siste fem årene. Men bildet er ikke helsvart; forventet ledig kapasitet for første kvartal 2012 forventes å være omtrent som den var på begynnelsen av dette året.

Den voldsomme optimismen som MEF-bedriftene ga uttrykk for i vår har imidlertid dempet seg, forteller sjefsøkonom Stein Gunnes i Maskinentreprenørenes Forbund. - Bildet er litt motstridende, siden mange av bedriftene vurderer permitteringer eller oppsigelser, og det til tross for at ordrereserven er relativt god. Trolig skyldes dette de mørke økonomiske utsiktene som preger hele Europa, samt at det er gjort ytterligere innstramminger i permiteringsloven. Det gjør at særlig mindre bedrifter nøye vurderer sine faste kostnader, hvor antall ansatte utgjør en stor post, forteller Gunnes.

Vil kjøpe fler maskiner

Samtidig viser konjunturundersøkelsen at flere bedrifter har planer om å anskaffe nye anleggsmaskiner, enn de som svarer at de ønsker å kvitte seg med maskiner. Det gjelder både små og store bedrifter.

Nærmere 40 prosent av MEF-bedriftene melder i desember om full produksjon og ingen ledig kapasitet. Samtidig melder rundt 30 prosent av bedriftene om at de vil ha mer enn 50 prosent ledig kapasitet.Flere vegkontrakter

Antall kontrakter lyst ut av Statens vegvesen har økt kraftig i 2011. Når driftskontrakter ikke er regnet med, var det ved utgangen av oktober i år lyst ut vegkontrakter til en verdi på 12,1 milliarder kroner, mot 6,3 mrd på samme periode i fjor.

MEF mener at konkurransen fortsatt er god, selv om den har gått ned fra i fjor. Deres analyser viser at det i snitt er 3,6 anbydere pr kontrakt i 2011, mot 4,6 i fjor.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.