INDUSTRI

Mørkerødt for Norske Skog

Konsernsjef Christian Rynning Tønnesen i Norske Skog må notere seg for en negativ kontantstrøm på 293 millioner kroner i andre kvartal.
Konsernsjef Christian Rynning Tønnesen i Norske Skog må notere seg for en negativ kontantstrøm på 293 millioner kroner i andre kvartal. Bilde: Berit Roald / Scanpix
Stein Jarle Olsen
6. aug. 2009 - 07:45

– Den lave etterspørselen etter avis- og magasinpapir fortsatte inn i andre kvartal. Det reduserte salget ble motvirket av lavere kostnader, men Norske Skogs økonomiske resultat i andre kvartal er ikke tilfredsstillende, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Lavere kostnader

Brutto driftsresultat for Norske Skog i andre kvartal ble 568 millioner kroner, noe som faktisk er opp både fra 504 millioner i forrige kvartal og 496 millioner i samme kvartal i fjor.

De samlede kostnadene ble redusert med 200 millioner kroner fra første til andre kvartal, og spesielt returpapir og energi skal ha blitt billigere.

I tillegg har selskapet gjennomført flere tiltak for å redusere sine faste kostnader. Norske Skog har solgt sin andel i papirfabrikken Norske Skog Potential Paper i Kina og stengt en av maskinene ved Parenco-fabrikken i Nederland.

Til tross for dette var den samlede kapasitetsutnyttelsen kun på 75 prosent i andre kvartal, og innen utgangen av året skal antall ansatte ned med 10 prosent.

Lavere priser

Prisene på avispapir var omtrent samme nivå som i forrige kvartal, mens det for magasinpapir var noe mindre å hente.

Totalt har det gjennomsnittlige prisnivået målt i norske kroner gitt lavere inntekter på rundt 100 millioner kroner, men kostnadsreduksjoner og svakere krone ga 160 millioner i pluss.

Netto resultat ble minus 538 millioner kroner, mens netto kontantstrøm fra driften var på minus 293 millioner.

Det skyldes hovedsaklig at årlig og halvårlig rentebetaling på en stor del av selskapets lån gjøres i dette kvartalet, og totalt betalte selskapet rundt 550 millioner i renter i andre kvartal, mot 75 millioner i første, heter det i kvartalsrapporten.

Første kvartal hadde en netto kontantstrøm på 723 millioner kroner.

Mindre gjeld

Norske Skog har fokusert sterkt på å redusere gjeldsgraden sin, og i løpet av kvartalet har den gått ned fra 1,08 til 1,02.

Selskapet har nå netto rentebærende gjeld på 12,2 milliarder kroner.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.