OLJE OG GASS

- Mørekysten må bli oljefritt område!

VERN: Regjeringen vil legge frem en forvaltningsplan for Norskehavet. Naturvernere vil passe på at utsatte områder ikke blir tilgriset av olje.
VERN: Regjeringen vil legge frem en forvaltningsplan for Norskehavet. Naturvernere vil passe på at utsatte områder ikke blir tilgriset av olje. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
14. feb. 2007 - 15:45

– Regjeringen må opprette petroleumsfrie områder utenfor Møre. Dette området er et svært viktig gyteområdet for sild, og verdifullt for sårbar sjøfugl. Her ligger blant annet fuglefjellet Runde, sier fagmedarbeider i Natur og Ungdom, Elisabeth Sæther.

Fra Stadt til Barentshavet

Våren 2006 la regjeringen fram en forvaltningsplan for Barentshavet, som satte visse grenser for oljevirksomheten i dette området. Nå varsler regjeringen at en tilsvarende plan skal lages for Norskehavet.

Det faglige grunnlaget for planen vil geografisk dekke områdene utenfor grunnlinjen i norsk økonomisk sone fra Stad 62°N og nordover til omlag 80°N, samt Fiskerisonen ved Jan Mayen og ”Smutthavet”.

– Planen skal legge rammer for næringsaktivitetene slik at den samlede påvirkningen ikke overskrider miljøets tåleevne, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy i en pressemelding.

Natur og Ungdom er positive til planen:

– Vi er glade for at Miljøverndepartmentet starter opp prosessen med en forvaltningsplan for Norskehavet, sier Sæther.

Legges frem 2009

Forvaltningsplanen for Norskehavet vil ha en tidshorisont frem mot 2025.

Miljøverndepartementet tar sikte på å fremme forvaltningsplanen for Norskehavet i en stortingsmelding våren 2009.

Både miljø- og fiskeriorganisasjonene har tidligere vært sterke motstandere av oljevirksomhet i området uten for Mørekysten, noe som førte til at den rødgrønne regjeringen i 19. konsesjonsrunde trakk tilbake flere oljeblokker som ble utlyst av Bondevik II-regjeringen.

– Utsett oljeutlysninger

– Natur og Ungdom forventer at regjeringen unngår nye utlysninger av leteområder i Norskehavet til oljeindustrien så lenge arbeidet med forvaltningsplanen pågår. Det vil være svært uheldig om det åpnes for utlysninger i et havområde hvor arbeidet med en forvaltningsplan er satt i gang, sier Sæther.

Olje- og energiministeren har varslet at neste konsesjonsrunde for utdeling av leteområder er utsatt, i første omgang i ett år.

Fingrene av oljefatet

– Hvis Bjørnøy mener forvaltningsplanen skal være et overordnet verktøy for framtidig aktivitet i havområdet, kan ikke Odd Roger Enoksen samtidig invitere oljeselskapene til å søke på områder for leteboring i Norskehavet. Han vil undergrave betydningen av forvaltningsplanen dersom han lyser ut områder før Regjeringen er blitt enige om hvilke områder som skal være petroleumsfrie, sier Elisabeth Sæther, fagmedarbeider i Natur og Ungdom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.