NYHETER

Mørekaksen bygger Møreaksen

På Aukra brukes gasspenger til å delfinansiere og forskuttere byggingen av E39 Møreaksen og fylkesvegforbindelsen mellom Gossen og Otrøya.

Mørekaksen på ferjekaia. Ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra ser fram til den dagen da ferja kan erstattes av et fastlandssamband til kommunene Midsund og Aukra. Nyhamna ligger på øya Gossen i Aukra kommune.
Mørekaksen på ferjekaia. Ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra ser fram til den dagen da ferja kan erstattes av et fastlandssamband til kommunene Midsund og Aukra. Nyhamna ligger på øya Gossen i Aukra kommune. Bilde: Foto: Kjell Herskedal
Kjell Herskedal
27. mai 2013 - 15:00

Aukra kommune mottar i år 137 millioner kroner i eiendomsskatt fra prosessanlegget til Ormen Lange på Nyhamna. Når Aasta Hansteen-feltet knyttes på fra 2017 øker kommunens årlige gassintekter til minst 242 millioner kroner årlig.

Derfor blir ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra ofte kalt Mørekaksen. Og hva bruker Mørekaksen sine finansielle muskler til? Et av de allere viktigste prosjektene for politikerne i Aukra er å få fastlandsforbindelsen på plass. Dermed: Mørekaksen bygger Møreaksen, om enn ikke helt alene.

Riksfjord ser et fastlandssamband som en langsiktig investering som vil komme framtidige generasjoner til gode. Innen ti år mener han at fastlandssambandet skal være på plass.

Gasspenger skal brukes til å delfinansiere og forskuttere byggingen av E39 Møreaksen og fylkesvegforbindelsen mellom øyene Gossen (Aukra) og Otrøya (Midsund). Det siste er heller ikke noe lite prosjekt.

Disse store samferdselsprosjektene, med blant annet en bru over Julsundet like lang som Hardangerbrua, kan starte om vel to år og være ferdig i 2021-22.

Planleggingen har kommet langt, fordi Aukra og nabokommunene samarbeider godt og fordi det finnes rikelig med penger som kan brukes til planlegging. 

Riksfjord holder det ikke for usannsynlig at fylkesvegsambandet mellom Aukra og Midsund kan stå ferdig allerede før 2021 og at de to kommunene kan betjenes av ett felles ferjesamband med to ferjer inntil Møreaksen gir dem fastlandssamband.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.