KRAFT

Montert på fem timer

Maria Amelie
14. juni 2011 - 14:55

BERGEN: - Vi monterte sammen fundamentet og vindturbinen på kaien og slepte den med båt til stedet. Selve installasjonen tok faktisk bare fem timer, uten bruk av kraner. Ingen offshoreingeniører ville trodd at det tok så kort tid.

Det forteller teknisk direktør i Sway AS, Jørgen Jorde, som deltok da Sway-piloten ble satt i drift i Hjeltefjorden utenfor Kolsnes sist fredag.Lett og bevegelig

Sway vil være lettere enn Statoils Hywind-turbin, som allerede er i drift utenfor Karmøy. Sway er også mer bevegelig fordi hele strukturen roterer, ikke bare overdelen, som hos Hywind.

Dermed kan vindturbinen få mest mulig ut av vindretningene, samtidig som det kan bli en utfordring i situasjoner hvor vind og bølger går i forskjellige retninger.

Sway består av et rør, hvor den tjukkeste delen er festet til et tynnere undertårn med en rotor. Turbinbladene står bak maskinhuset på toppen, i stedet for foran. Dette øker også effektiviteten. Tung ballast er plassert i bunnen av tårnet som er ankret til havbunnen med en tension leg og et gravitasjonsanker.Effektiv montering

Prototypen til Sway som nå står utenfor Bergen er i størrelse 1:5 (7,2 kW) med en totallengde på 29 meter. 13 av disse er over havoverflaten.

- Hvor lang tid ville det tatt å sette opp en fullskala vindturbin?

- Det ville tatt mindre enn et døgn. Det er viktig å huske på at vi installerer det flytende fundamentet, selve turbinen og ankeret sammen før transporteringen. Alt går i ett, slik at når vi er på havet slipper vi et sugeanker ned i bunnen, med tension leg. Vi installerer sugeankeret ved hjelp av utstyr på slepefartøyet – og når dette er ferdig er vindturbinen installert. Tårnet er selvstabiliserende.

For å montere bunnfaste vindturbiner er prosessen mer krevende.Tester nesten alt

Sway-piloten skal testkjøres i ett år, før Sway AS tar sikte på å montere en fullskala turbin i størrelse 2,6-10 MW utenfor Karmøy, der Hywind står utplassert i dag. Fullskalavarianten vil ha en totallengde på 120 meter.

- På denne prototypen får vi testet 95 prosent av utfordringene Sway møter på store havdyp, sier Sway-oppfinner Eystein Borgen i Sway Turbine AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.