BYGG

Monteringsfeil ga terrasseras

Joachim Seehusen
10. des. 2007 - 13:40

Terrasseelementene som raste fra et råbygg i Konows gate i Oslo fredag 30. november var prosjektert og produsert for å henges opp med strekkstag.

Noen få av de øverste terrassene ble imidlertid montert med støttestag på undersiden i stedet, noe det sannsynligvis ikke var prosjektert for.

Mest sannsynlig er det en dårlig sveis som har utløst raset, men det kan også være en bolt som har arbeidet seg ut fra et ledd. Dermed er det både feilaktig utført montering og valg av gal monteringsmetode uten skikkelig prosjektering som ligger bak raset.

Les også: Flere alvorlige betongulykkerTause aktører

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer er dette hovedlinjene man nå følger for å finne årsakssammenhengen bak ulykken. Ingen ønsker å uttale seg om saken nå.

Skanska, som er hovedentreprenør, har bedt Sintef Byggforsk vurdere raset. Både prosjektering og montering av terrasseelementene er gjort av Fredrikstad-bedriften Kynningsrud Prefab AS.

Daglig leder Pål Andreas Sanne vil ikke si noe annet enn at de nå jobber intenst for å finne ut hva som gikk galt.

Traff med 50 tonn

De tre elementene som løsnet rev med seg andre terrasseelementer som fortsatt hang og slang en uke etter raset. Byggeplassen er stengt. Elementene raste midt i arbeidstiden, tidlig på formiddagen. Ren flaks hindret personskader eller dødsfall.

Hvert element veier om lag seks tonn. Allerede etter tre meters fall vil et slikt element ha opparbeidet en hastighet på sju meter per sekund, og da treffe neste balkong med en kraft på 50 tonn, sier en sentralt plassert kilde til Teknisk Ukeblad.

Les mer om: