T2

Monstertelefon fra Nokia

SNIKTITT: Nokia Lumia 1520.

Det er lett å se at Nokia Lumia 1520 er en Nokia.
Det er lett å se at Nokia Lumia 1520 er en Nokia. Bilde: Nokia
20. feb. 2014 - 10:25

Som de fleste mobilleverandørene, kommer også Nokia med en phablet, en mellomting mellom et nettbrett og en mobiltelefon.

Den nye Lumia 1520 er lett å kjenne igjen som en Nokia.

På tross av en seks tommers IPS-skjerm med full HD, har den samme design og samme gjennomfargede polykarbonatkasse som de fleste andre modeller.

Den store skjermen gjør at den skiller seg ut som en skikkelig storebror.

Filosofien rundt å vokse seg stor har variert litt. Samsung har en billig modell som er litt nedtrimmet på spesifikasjoner. Nye LG G Flex er fylt på til raden, men den koster. Nokia har trykket på med teknologi så det holder, men uten å gjøre den for dyr.

Lumia 1520 koster 5.500 kroner.

– I denne telefonen har vi puttet inn vårt nest beste kamera med 20 megapiksler. Det har hele seks linser assistert av to LED-blitser. Kameraet er utstyrt med optisk stabilisering, sier produktsjef i Nokia i Norge, Henrik Fagernes.

LG G Flex: LG lanserer den bøyde telefonen

Mye multimedia

Nokia har mye å forsvare på kamerasiden og vår raske utprøving tyder på at denne modellen gjør jobben.

Med et enkelt trykk på den dedikerte kameraknappen, kommer motivet opp på skjermen. Avhengig av hvor stø du er på hånden, så kan det skjelve litt.

Men når vi trykker knappen halvt ned skjer magien. Stabiliseringen starter og skjelvingen forsvinner.

Optisk stabilisering gir skarpere bilder ikke minst når det er dårligere lysforhold. Da trenger man lang lukkertid, og det er ikke så enkelt om det blir mye skjelving.

Nokia har også tenkt på lyden. Telefonen har fire mikrofoner som tar opp surroundlyd under videoopptak. Telefonen kan til og med fange lyd på inntil 140 dB. Rich recording kalles det, men du kan raskt bli fattig på hørsel om du utnytter denne funksjonen i tide og utide.

Les også: 5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Supert GPS-apparat

Nokias Here-apper utnytter alt rundt kart og lokasjon. Det er noe Nokia kan.

De har gjort det enkelt å forhåndslaste landkart slik at man slipper store mobilregninger.

Koblet til geografi er også den nye appen Storyteller. Den kan lagre bildene etter hvor de blir tatt. Det gir en ekstra dimensjon når man skal finne igjen bilder. Den vil gjøre det samme med gamle bilder om de er geotagget. Hvis de ikke er det fra før, kan det gjøres manuelt.

Det skal sies at en seks tommers skjerm med full HD som denne i kombinasjon med Nokias gratis oppdaterte kart og fantastiske navigasjonsprogramvare banker livskiten ut av vår innebygde bilnavigasjon på en lavoppløselig fem tommers skjerm med uoppdaterte kart. Og en slik en koster jo nesten en ny Nokia i seg selv.

Skjermen er forøvrig noe av det bedre vi har hvilt øynene på i det siste.

Det er en IPS-skjerm som ikke falmer når man vipper den bakover. Den er svært lyssterk og ifølge Nokia ypperlig i sollys. Den slags lysforhold er ikke å oppdrive for tiden, så det får vente til den grundige testen som følger.

Les også: – Smartklokker blir «det neste store»

Ultra-GPS: Nokias nye programvare i kominasjon med lyssterk Full HD skjerm slår det meste av bilnavigatorer.
Ultra-GPS: Nokias nye programvare i kominasjon med lyssterk full HD-skjerm slår det meste av bilnavigatorer. ORV

Apper

– Det at Windows mangler apper er ikke sant lenger. Det er riktig at Android og iOS har flere, men det er 220.000 i Store nå og det legges inn rundt 500 nye hver dag. I tillegg er de aller fleste viktige lokale apper på plass, sier Nokias produktsjef i Norge, Henrik Fagernes.

Telefonen er svær, men det har også noen fordeler for de som har hender til å holde en slik. Det er en fryd å lese e-post, surfe på nettet for ikke å snakke om å se på bilder og video.

Dette er en fantastisk NRK- og Netflix-telefon.

Det eneste negative er at det er litt av en plate å holde opp til øret. Samtidig er dette et segment som vokser raskt, så det er mange som har allerede har «sett lyset» med store telefoner.

Telefonen veier litt over 200 gram, men siden den er så stor kjennes det naturlig.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

TV: Produktsjef i Nokia i Norge, Henrik Fagernes, mener Lumia 1520 er den perfekte TVskjermen for folk på farten.
TV: Produktsjef i Nokia i Norge, Henrik Fagernes, mener Lumia 1520 er den perfekte TV-skjermen for folk på farten. ORV

Lang batterilevetid

En annen fordel med størrelse er at det blir plass til et stort batteri. Lumia 1520 har et batteri på 3,4 Ah.

Windows er kjent for å være veldig forsiktig med strømmen, men det koster selvfølgelig elektroner å holde skjermen belyst.

Likevel påstår Fagernes at dette er telefonen for dem som ikke vil lade hver dag. Vi har også sett den samme effekten i LG Flex, så vi er tilbøyelige til å tro på Nokia-karen.

Nokia oppgir at batteriet holder til nesten 11 timer med videoavspilling og over 25 timer tale på 3G.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Trådløs lading

Man slipper også å fomle med ladekontakten. Lumia 1520 har støtte for Qi trådløs lading.

Men da trenger man å kjøpe en ladeplate, eller en ladestøtte som holder telefonen oppe og gir god oversikt over det som skjer på skjermen.

Windows er effektivt, men brukerne vil ha spesifikasjoner som monner. Det får de i Lumia 1520.

Maskineriet er en firekjerne Snapdragon 800 på 2,2 GHz støttet av 2 GB RAM. Telefonen har 32 GB lagringsminne og plass til et 64 GB micro SD-kort.

Les også:

Endelig en hybrid som fungerer godt både som nettbrett og PC

Her er Samsungs CES-snadder

Lanserer robust nettbrett til profesjonell bruk  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.