IT

Monsen varsler nye Siemens-avsløringer

Per-Yngve Monsen planlegger bokutgivelse med ytterlige Siemens-avsløringer på nyåret.
Per-Yngve Monsen planlegger bokutgivelse med ytterlige Siemens-avsløringer på nyåret. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
18. des. 2007 - 09:07

I februar-mars neste år kommer boken om Monsens siste tid i Siemens-systemet.

Monsen vil ikke gå ut med verken hvilket forlag som gir ut boken eller spesifikke detaljer fra manuset, men sier til tu.no at sentrale skikkelser i Siemens AS' ledelse "vil bli svært avkledd" gjennom det han forteller i bokform på nyåret.

– Dokumentasjonen er det ingenting å si på. Jeg har i tillegg ført tilnærmet dagbok over hendelsene underveis, sier Monsen.

-Kunne sluppet billig

Blant det som omtales i boken, er tilbudet en uglesett og svært presset Monsen sier han ga Siemens idet han anså sin egen situasjon for å være håpløs, og før saken om SBS's overfakturering av Forsvaret ble en mediesak.

– Min egen situasjon var uutholdelig på arbeidsplassen. Jeg firet til slutt så langt på kravene at jeg var villig til å gå fra selskapet frivillig mot ni måneders etterlønn og feriepenger, dekning av mine foreløpige saksomkostninger samt at det ble oppnådd en løsning med Forsvaret angående overfaktureringen. Du kan trygt si at det ville vært en billigere løsning for Siemens enn det selskapet opplever i dag, sier Monsen til tu.no.

Etterspill

Siemens-ledelsen valgte som kjent i stedet å fjerne Monsen fra lønningslisten umiddelbart, som eneste oppsigelse i det Siemens kalte en "intern omorganisering" blant SBS' om lag 400 ansatte.

Avgjørelsen skulle senere få sitt rettslige etterspill, og kvalifisere Monsen til 1,5 millioner kroner i erstatning for usaklig oppsigelse. I tillegg fulgte massiv negativ medieomtale og granskingsrapportene Dalseide I og II, som igjen leder videre til Økokrims omfattende befatning med Siemens – og Forsvaret – i dag.

Sårbart tidspunkt

Siemens-ledelsen ønsker neppe ytterligere offentlig skittentøyvask rundt lyssky transaksjoner, smøring og hemmelighold.

Økokrims håndtering av Dalseide II-rapporten har så langt resultert i 15 siktelser rundt korrupsjon og korrupsjonslignende forhold. Så vel enkeltpersoner i både Forsvaret og Siemens-systemet som Siemens AS og Fujitsu Siemens på selskapsnivå er på listen over siktede.

– Jeg legger ikke skjul på at tidspunktet for bokutgivelsen er påvirket av det som kommer fram i nyhetene nå. Det provoserer meg voldsomt at de lederne som jeg oppfatter å være direkte ansvarlig for svindelen mot Forsvaret skal gå fri, mens det er de vanlige ansatte som får merke konsekvensene av ukulturen på toppnivå, sier Per-Yngve Monsen.

Arbeidsplasser i fare

Selskapet og dets ansatte risikerer nemlig å bli tungt økonomisk rammet av korrupsjons- og overfaktureringssakene, gjennom tap av anseelse og til sjuende og sist oppdrag.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) betegner i Dagens Næringsliv forholdet mellom Forsvaret og Siemens som "ikke-normalisert", og varsler at selskapet ikke vil bli tildelt oppdrag i tilfeller der andre tilbydere melder seg.

En forskrift av 1. januar 2006 gir i tillegg anledning til å idømme korrupsjonsdømte selskaper karantene fra å delta i offentlige anbud, noe styreleder Anne Kathrine Slungård i Siemens anser som et unødig dramatisk skritt.

– Blir vi svartelistet i hele offentlig sektor, står flere tusen arbeidsplasser i fare, sa Slungård til DN i går.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.