ARKIVNYHETER

Mongstad ligger feil vei

ANDRE BETALER: Statoil bygger det nye energiverket på Mongstad uten å ta hensyn til de ekstra kostnadene som påløper på grunn av fangstanlegget for CO2.
ANDRE BETALER: Statoil bygger det nye energiverket på Mongstad uten å ta hensyn til de ekstra kostnadene som påløper på grunn av fangstanlegget for CO2. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
27. mai 2009 - 08:41

Gasskraftverket Energiverk Mongstad er prosjektert og blir bygget uten å ta hensyn til det planlagte CO2-fangstanlegget.

Det gir store ekstrakostnader for å føre eksosgassen til CO2-fangstanlegget, skriver BT.no.

Endret ikke planene

Da Norges Vassdrags– og Energidirektorat (NVE) ga Statoil konsesjon til å bygge Energiverk Mongstad, var det nye anlegget prosjektert uten hensyn til at det senere skulle knyttes til et CO2-fangstanlegg.

Dette medfører at alle eksosutløp fra energiverket ligger i helt feil retning i forhold til der hvor det planlagte fangtsanlegget for CO 2 skal ligge. Da Statoil i 2007 startet byggingen av energiverket, var det klart at et CO 2-fangstanlegg måtte på plass, men Statoil endret ikke på planene for energiverket av den grunn.

Mongstad i Hordaland. Pilen peker der CO2-fangstanlegget bygges.Fotomontasje: Simen Håkonsen
MONGSTAD: Overskridelser på Mongstad er ikke noe nytt. Nå blir CO2-rensingen av kraftverket dyrere fordi skorsteinene vender inn mot raffineriet, skriver BT.no. StatoilHydro

Blir dyrt

– Jeg antar at kraftverket hadde vært bygget på en annen måte, om rensing hadde vært en forutsetning fra begynnelsen. Det blir helt opplagt dyrere, men hvor mye kostnadene vil øke, er vanskelig å si. Rørkanalene har svært store dimensjoner, og de er rådyre. Vi snakker om enorme beløp, sier Bjørn-Erik Haugan.

Informasjonssjef i Statoil Cathrine Torp sier til BT.no at det er ennå ikke endelig bestemt noen plassering for fangstanlegget og av at det av den grunn ses på ulike modeller for tilknytning til energiverket.

Les også: Slakter Mongstad-prislappen

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.