INDUSTRI

Mongstad er utslippsverstingen

Statoils oljeraffineri på Mongstad stod for størst CO2-utslipp i Norge i fjor.
Statoils oljeraffineri på Mongstad stod for størst CO2-utslipp i Norge i fjor. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Camilla Aadland
19. mai 2010 - 11:31

De ti virksomhetene med de største utslippene av CO2 slipper til sammen ut 10,4 millioner tonn CO2.

Det utgjør cirka 20 prosent av Norges samlede utslipp av klimagasser, viser foreløpige utslippstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), som ble lagt fram i dag.



Mongstad verst

Det desidert største enkeltutslippet av CO2 i Norge i fjor, kom fra Statoils oljeraffineri på Mongstad, i Hordaland. Raffineriet slapp ut over 1,5 millioner tonn CO2.

Statoils oljeproduksjon på Osebergfeltet er en annen betydelig enkelt bidragsyter til Norges utslipp av CO2.

Det er også Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø i Rogaland. Fra 2008 til 2009 økte utslippene fra gasskraftverk med nesten en million tonn CO2. Årsaken er at anlegget på Kårstø gikk fra nesten ingen drift i 2008, til nesten full drift i 2009.



Mest fra petroleumsvirksomhet

Med unntak av Norcems sementproduksjon i Brevik, er alle de største utslippskildene av CO2 knyttet til petroleumsvirksomheten offshore og på land.

24 bedrifter i Norge slapp ut over 300 000 tonn CO2 i fjor.

Utslippet fra disse virksomhetene utgjør til sammen drøyt 16,5 millioner tonn, eller bortimot en tredel av Norges samlede utslipp av CO2.



Hydro og Yara

Hydros to aluminiumsanlegg, i Årdal og Sunndal, slipper til sammen ut over 800 000 tonn CO2. Gjødselprodusenten Yara slipper ut 988 000 tonn klimagasser i Porsgrunn.

Siden 2006 har Yara redusert klimagassutslippene fra sine to gjødselsfabrikker i Porsgrunn og Glomfjord med mer enn 50 prosent per produsert enhet på grunn av teknologforbedringer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.