NETTARKIV

Moms på forskning

29. mars 2001 - 13:20

Som medlem av Forskningsrådets fagutvalg for maritim industri er jeg med og prøver å anbefale fordelingen av offentlige støttemidler til forskning innenfor en av de bransjer som vil være viktige for oss nordmenn i årene som kommer. Jeg ser derfor klart hvor utilstrekkelige midler som er til disposisjon og at selv om det blir gitt offentlige tilskudd, dekker de bare en meget liten del av et forskningsprosjekts virkelige kostnader. Langt det meste må komme fra industrien selv.

I dagens situasjon skulle man jo tro at det beste vi kan gjøre for å sikre fremtiden for våre etterkommere, er å stimulere institusjoner, bedrifter og enkeltpersoner til å forske og utvikle ideer og prosjekter til nyttige og levedyktige produkter. Men hva skjer?

Fra 1. juli 2001 legges det 24 prosent moms på forskning!

Våre politikere må jo være splitter pine gale når de salter ned milliarder i utlandet og samtidig tar kvelertak på enhver som tenker på å sette frie midler inn i forskning og utvikling til beste for norsk industri. Først fikk vi utbytteskatten på 11 prosent og nå 24 prosent moms, som til sammen på ni måneder reduserer verdien av slike investeringer med ca. 35 prosent! Dette må da frata enhver fornuftig investor all lyst til å satse penger på det som sitter mellom ørene på våre beste hoder.

Nå er det på tide at noen begynner å tenke seg om, enten de er stortingspolitikere på høyre eller venstre fløy eller sitter med makten i LO og NHO. Som vi sier her vest: ligg dokker sammen og gjørr nokke! Dette er virkelig for ille.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.