NETTARKIV

Molboland

6. feb. 2003 - 16:12

strømmangel

Det er med glede at noen tar bladet fra munnen slik Per Tyridal gjør i TU nr. 1/03 og taler Roma midt i mot som det heter. Jeg synes Claude R. Olsens leder i nr. TU 45/02 er noe merkverdig. Det virker som om bare strømmen prises høyt nok, så skal alt gå så mye bedre.

Strømprisen er et råstoff og kanskje det råstoffet i Norge som absolutt har den største betydning, ikke bare for husholdningene, men i særdeleshet også for industrien. Norge sliter med høy kronekurs, høy rente og nå også høy strømpris, noe som forrykker konkurranseevnen betydelig. Men jeg må jo innrømme at når den kraftkrevende industrien får gullkantede avtaler om levering av strøm og så stopper bedriften for å bli strømleverandør, er det noe som ikke stemmer. Det er klart at i dagens situasjon er det velkomment at vi får litt tilbake av den strømmen vi alle subsidierer, men de ansatte sendes ut i permisjon, og vi alle er igjen med på å subsidiere kraftkrevende industri i form av trygd til dem som rammes.

Dette kaller jeg molboland, spesielt når man ser hvorledes kraftkrisen er generert. Sommerkraften er solgt ut på billigsalg og vi kjøper den tilbake til mangedobbelt pris. Claude R. Olsen har også en artikkel om Bård Mikkelsen i Statkraft TU nr. 44/02 hvor det skrives om at Statkraft skal bli den ledende leverandør av miljøkraft i Europa. Ved å se på hva som har skjedd etter dette, virker denne uttalelsen rett og slett provoserende. Statkraft mangler både sosialt engasjement og vidsyn.

Vi vet at EU ikke vil tillate at prosessindustrien får subsidier i form av billig elektrisk kraft. Hvis dette blir dagens virkelighet, vil mange middelstore og små samfunn tørke vekk i Norge. Noe å tenke på før man skriker om høyere strømpris? Her er det ikke snakk om å slokke kjellerlyset eller sette inn sparelamper utendørs. Her er det helt andre virkemidler som må til. For meg virker det som oppvarming med strøm betraktes i en del miljøer som direkte miljøødeleggende. Men i virkeligheten er det motsatt. Naturvern og miljøvern er ikke bare rene elver som stuper i havet. Et godt miljø er også at du trives der du bor, med ren luft og varme.

Arne Kristian Knudsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.