ENERGI

Møkkdrevet gassverk

Studieturer i utlandet og seks års planlegging og arbeid har ført frem til det første større biogassanlegget i Norge basert på gjødsel. I dag åpnes anlegget offisielt.

Gjødsel avgir store mengder metan og kan erstatte olje til oppvarming og el-produksjon. Dette gir store miljøfordeler. CO 2 er mindre aggresiv drivhusgass enn metan og samtidig spares miljøet for oljeforbrenning.

Dette biogassanlegget åpnet i dag, 13. desember ved Åna kretsfengsel i Rogaland.

Garden på Åna fengsel er største melkeprodusent på Jæren. 240 storfe og 18 grisepurker i kombinert produksjon avgir mye gjødsel. Dessuten leverer bønder i nærheten gjødsel, slik at mengden over året blir 5000 kubikkmeter.

I tillegg benyttes også fiskeensilasje fra Rogaland Pelsdyrfôrlag. Metangassen gir en million kWh i året. Det tilsvarer forbruket til ca. 50 husstander.

Det var Dalane energi som tok initiativet til samarbeidet og utnyttelsen av metangassen. I 1998 bevilget Olje- og Energidepartementet to millioner kroner i støtte til dette biogassanlegget.

Enkelt opplegg

Hele anlegget består av en gjødselkjeller med pumpehus og tank. I tanken lagres fiskeensilasje. Gjødsel og ensilasje pumpes i intervaller til en hygieniseringstank der gassproduksjonen starter. Etter tre dager overføres gjødselen til en 3000 m 3 gasstett etterlagringstank.

I etterlagringstanken blir gjødselen liggende noen måneder. Temperaturen holdes på et gunstig nivå for metanproduserende bakterier.

Gassen suges ut og pumpes til fyrrommet der den brennes i en gasskjel. Her produseres varmtvann til nærvarmeanlegg og forbruksvann for fengselet. Tidligere ble det benyttet to store oljekjeler i fyrrommet. Gasskjelen er både enklere og mer miljøvennlig.

Bare gevinster

Etter at gjødselen har levert fra seg all metangass, blir den benyttet som gjødsel. Nå er den fri for smittestoffer og ugressfrø.

Det kan redusere behovet for sprøyting. Mye nitrogen er omformet til en form plantene lettere tar opp. Utvinningen av metangass har dermed forbedret gjødselproduktet. I tillegg lukter det ikke like avsindig som enkelte naturprodukter kan gjøre.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.