KRAFT

Moe sier nei til lik strømpris

INGEN LIK PRIS: Energiminister Ola Borten Moe mener prissignalene i kraftsystemet er så viktige at alle i Norge ikke kan få lik strømpris før flaskehalsene i systemet er fjernet.
INGEN LIK PRIS: Energiminister Ola Borten Moe mener prissignalene i kraftsystemet er så viktige at alle i Norge ikke kan få lik strømpris før flaskehalsene i systemet er fjernet. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
28. apr. 2011 - 13:07

Det melder Montel. I desember foreslo Nord-Trøndelag Energiverk (NTE) i et brev til Olje- og energidepartementet en midlertidig utjevningsordning for å sikre alle forbrukere i Norge lik strømpris.

– Politikerne snakker om lik nettleie og lik strømpris, men det har ikke skjedd noe med substans. Skal man få ned forskjellene må folk i Oslo, Bergen og Trondheim betale mer, sa NTEs konsernsjef Torbjørn R. Skjerve til Teknisk Ukeblad i desember.

Les også: Lik strømpris i hele Norge

Viktig fleksibilitet

I et svarbrev til NTE avviser energiministeren forslaget. Han viser til at det i påvente av langsiktige tiltak er viktig å få frem fleksibiliteten i kraftsystemet.

“Innenfor dagens system skaper prisene balanse i de enkelte elspotområdene samtidig som de tar hensyn til flaskehalsene i nettet. Prissignalene bidrar til at både produsenter og forbrukere tilpasser seg kraftsituasjonen i området. Dermed blir krafttilgangen og forsyningssikkerheten bedre i områder med knapphet på energi,” skriver Borten Moe ifølge Montel.

Les også: Nord Pool Spot slakter rapport

Feil prissignaler

Ifølge energiministeren fører forslaget fra NTE til at alle forbrukere får like prissignaler uavhengig av den underliggende områdeprisen. Dermed vil forbrukere i underskuddsområder ikke lenger får like sterke signaler om å redusere forbruket for å bedre kraftbalansen.

”På denne bakgrunn ser jeg det derfor ikke som ønskelig å gå videre med NTEs forslag til prismodell,” skriver Moe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.