MENINGER

Modige ingeniører

10. juni 2004 - 13:38

DET HAR FLERE ganger slått meg at jeg burde brukt utdanningen min til noe mer fornuftig enn å sitte her hjemme på bjerget og produsere artikler og blader. For eksempel å reise til Afrika og hjelpe mennesker som mangler mat og rent vann, eller til andre områder for å bygge opp igjen infrastrukturen etter krigshandlinger. Men jeg vegrer meg mot å ta et slikt skritt, både fordi jeg er mamma til små barn og fordi jeg er engstelig for om jeg ville takle situasjonen.

Heldigvis er andre modigere enn meg. I ukas blad har vi en reportasje om norske ingeniører som har gjort en viktig jobb i krigsherjede deler av Irak. Gjennom Kirkens Nødhjelp har de jobbet med å skaffe rent vann til Basras befolkning og sørget for at kloakken havner i rør og ikke ut i drikkevannet igjen.

De norske rådgivende ingeniørene Kristin Mørkved og Birgit Farstad Larsen har opplevd krig og terror på nært hold. Arbeidsforholdene har til dels vært så farlige at de har vært nødt til å bo i Kuwait og pendle over grensen til Basra. Samtidig vet de at bilbombene smeller hele tiden og rammer tilfeldig. Mørkved har til og med opplevd kaprere på nært hold da bilen hennes ble stoppet av gangstere. Heldigvis kom hun seg unna og kunne reise helberget hjem til mann og to barn som ventet hjemme i Norge.

Å vite at 300.000 mennesker har fått bedre vann, er veldig motiverende. Å ha en arbeidsgiver i ryggen som støtter i vanskelige situasjoner, hjelper også på motivasjonen.

Birgit Farstad Larsen ble denne uken tildelt RIFs pris som årets unge rådgiver. Prisen får hun for sitt arbeid med vann- og miljøprosjekter både i Norge, Kambodsja og nå senest i Irak. Til tross for sin unge alder, har Farstad Larsen utrettet mye.

I en pressemelding i forbindelse med pristildelingen sier Farstad Larsen at prisen både er en anerkjennelse og motivasjonsfaktor. I tillegg legger hun vekt på at den muligheten og inspirasjonen arbeidsgiveren Interconsult har bidratt med, har vært særdeles viktig.

La oss håpe flere arbeidsgivere ser nytten av å stimulerer unge ingeniører til å gjøre lignende arbeid i framtida. Til tross for farer og trusler, er det viktig at norske ingeniører bidrar til at enkle ting som strømforsyning, vann, kloakk og veisystem fungerer igjen etter kriger eller naturkatastrofer .

Veslemøy Nestvold

Redaksjonssjef

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.