Modig medisiner

I den vidstrakte skog- og jordbrukskommunen med 2300 innbyggere og like mange fiskevann, etablerte doktoren sin egen bioteknologibedrift, på en tid da ingen ennå hadde hørt om bioteknologi. Slåtten, kjøttfe og melkekyr ble outsourcet, mens Brønstad fikk det travelt med laboratorievirksomhet og feltforsøk. Samarbeidspartner var Apothekernes Laboratorium; senere Alpharma.

– Melkesyrebakteriene ga fin syrning. Men det var vanskelig å få markedsført siloproduktet, forteller Brønstad. På begynnelsen av 1990-tallet ble det samtidig omtrent umulig å hente inn kapital. Med nybygd fjøs og silo, og høye laboratorieinvesteringer ut av egen lomme, ble bioteknologigründeren tvunget til skifteretten.

Den sindige nordtrønderen fikk smake at fallhøyden kan være stor. – Du blir behandlet som en helt når du lykkes, og oversett den dagen det bærer nedoverbakke.

Da var legefrakken god å ha. Med overlegestilling på laboratoriet ved Innherred sykehus kunne Brønstad reise seg økonomisk igjen.

Åtte år senere er bioteknologivirksomheten på gården Murbræk i Snåsa fullt på høyden igjen. Laboratorieselskapet ZymBio AS, og datterselskapene NeuroZym Biotech AS og Canor Biotech AS, har etter hvert blitt til fire kunnskapsarbeidsplasser.

– Vi er entreprenører i tidlig fase, og utfører oppdragsforskning i samarbeid med universitets- og forskningsmiljø i mer sentrale strøk. Vi eier en andel i alle prosjektene vi deltar i. Men egenkapital er avgjørende. Det nytter ikke å låne penger til forskning, fastslår Brønstad.

Fra andre etasje i den moderne driftsbygningen er gründeren og hans tre kolleger på sporet av et biologisk produsert fargestoff til laks- og ørretfôr (TU 26/01), infeksjonshemmende planteekstrakter og peptid-mønstre i urin fra pasienter med symptomer som autisme, ADHD, schizofreni, tarmsykdommer og depresjoner.

– Jeg er opptatt av å finne giftfrie og helsemessig gode produkter og miljømessig gode løsninger. Men jeg vil ikke gjøre meg grønnere enn jeg er. Det fins nok av floskler.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.